24.1 C
Hässleholm
2021-07-27
Lokalt

Berättelser om galenskap som roar och provocerar

Författare Mathias Johansson
KULTUR. Han startade sin författarbana med Orkaneko, en angelägen bok för anhöriga till människor med psykisk ohälsa. I år har Mathias Johansson gett ut sin första skönlitterära samling noveller om galenskap. Med Läraren på taket vill Mathias roa och provocera läsaren i en feelgood-anda.

Till vardags arbetar Mathias Johansson som SFI-lärare i Hässleholm, ett arbete han stortrivs med. Fritiden ägnar han både åt kurser i journalistik och att skriva. Det finns en dröm om både fortsatt författarskap och reporterjobb på en dagstidning. Och det ska bli en roman innan han fyller 40 har han bestämt sig för. Då har han två år på sig.
– För närvarande har jag en ny bok på gång, även den i novellform. Jag gillar den konstformen, den kräver mer av en, är svårare att skriva, säger Mathias.

Den mindre orten
Läraren på Taket har vuxit fram under tre år och utspelar sig i skolans värld på en mindre ort. Mathias själv är uppväxt i Vinslöv och har tidigare arbetat på Ekbackeskolan i Osby. Han är väl förtrogen med mentaliteten på en mindre ort. Han menar dock att bokens huvudpersoner lika gärna skulle kunna jobbat på en bank, vårdcentral eller apoteket som i skolan.
Karaktärerna är inte baserade på specifika förebilder. Det är helt fiktiva berättelser med målet att skapa någon form av igenkänning. Att roa och provocera lite. Men absolut inte kränka.
– Det kan väl kallas feel good som genre. Att få folk att skratta är fantastiskt, säger Mathias som beskriver att han blir jätteglad när någon tar sig tid att läsa det han skriver.

Galenskap som roar
I boken möter vi flera olika karaktärer som enligt Mathias befinner sig i sin egen lilla bubbla.
– Jag tänker att de kan beskrivas som att de befunnit sig på fel plats lite för länge och därför blir resultatet en viss galenskap.
Vi träffar bland annat rektorn som återvänt till sin gamla by och skola och som har något slags revanschbehov med sig. Sen har vi den äldre läraren som drabbas av solsting. Städerskan och vaktmästaren som skapar en egen erotisk historia… scenarion som både lockar till skratt och kanske ett och annat höjt ögonbryn.

Fortsätter på lokal nivå
Framöver tror Mathias att det kan bli mer i feelgood-genren. Och gärna på lokal nivå.
– Jag gillar det lokala. Där finns mycket att hämta. Och de här karaktärerna är jag inte helt färdig med tror jag. De kommer nog tillbaka i olika sammanhang, avslutar han.

Fotnot: Läraren på taket och Orkaneko får du tag på genom att kontakta Mathias. Hans kontaktuppgifter finns på Öraholma bok- och skrivstudio, bokmorskan.se

Text och foto: Jessica@espressomedia.se

Relaterade inlägg

”Inget kan ersätta det personliga mötet”

mitthlmadmin

Lekfulla kombinationer

admin

i Business Class

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer