18 C
Hässleholm
2021-07-26
Kommun Kultur

Böcker på väg!

Bokbussen
I somras firades 30 år på vackra vägar i alla väder. Så länge har
 bokbussen erbjudit läsning och ett för många välkommet besök
 i byarna kring Hässleholm som har lång väg till en biblioteksfilial.

Nina, du kollar höger! säger Anette Marcus som vant rattar den röda bussen på grusvägar
som inte alls är byggda för stora fordon.

– Fritt, säger Nina Carstens, sedan september bibliotekarie på bokbussen efter 20 år
 på bland annat barn- och ungdomsavdelningen på bibblan i Hässleholm.
Annette snurrar på ratten och släpper upp kopplingen för att 
rulla ut på asfaltsvägen som leder oss till nästa stopp på dagens
tur.


– Vi har omkring hundra hållplatser, en del för allmänheten
och en del för skolor och förskolor, berättar Nina.
Vi har nyss lämnat en av hållplatserna bakom oss – där hade besökarna tio minuter på sig att hitta nya och lämna gamla
böcker. Thomas Lindberg klev på för att hitta en ny deckare
 att lyssna på under arbetstid.


– Jag kör Lastbil, så det är bra att ha något att höra på. Det får
 vara lite spännande så man håller sig vaken, säger han.


Anette Marcus
”DET BÄSTA MED JOBBET ÄR FRIHETEN. OCH LÅNTAGARNA!”
Loppan
Alla möjliga låntagare kliver på Bokbussen. Loppan, till exempel.

Bokbussbesöken är frekventa, om han inte arbetar – och i 
sådana fall är hustrun Ingrid på plats om det är något som 
behöver lämnas eller lånas. Och i dag även Loppan – parets
hund – som nästan räcker upp till lånedisken med nosen.

Bibliotek i miniformat

När besökarna har lämnat och det är dags att rulla vidare hinner Nina Karstens reektera någon minut över sitt nya jobb medans Anette Marcus kikar in till en låntagare som inte alltid tar sig till bussen på egna ben.
– Jag trivs väldigt bra med bokbussen, säger Nina. Jag blev överraskad av mångfalden, olika människor i olika åldrar – de vi träffar är från noll till hundra år. Och alla är väldigt trevliga och vänliga.

I somras firades 30 år på vackra vägar i alla väder. Så länge har bokbussen erbjudit läsning och ett för många välkommet besök i byarna kring Hässleholm som har lång väg till en biblioteksfilial. Hon visar runt bland hyllorna här återfinns samma upplägg som på andra biblioteksflialer – skönlitteratur, facklitteratur, film, tidningar. En barnavdelning med bilderböcker för de små och allt från rysliga skräckhistorier till hästböcker
för de lite äldre.

– Vi har givetvis ett mindre utbud än på ett annat bibliotek, men erbjuder även fjärrlån och bokningar ur hela SNOKA-samarbetets katalog precis som de andra biblioteken i Hässleholm.
– Ibland behöver man inte ens ha önskat boken utan vi tar med och tipsar de låntagare vi känner ändå, säger Anette som är tillbaka, lagom till det är dags att köra turen vidare.

29 år bakom ratten

– Jag har varit med i 29 år, berättar Anette Marcus när vi styr mot Brogårdens Förskola i Verum.
– Thomas, som också kör bussen, blev anställd från början och sen insåg man att det behövdes en till. Jag kunde ta lastbilskörkort via AMU – den första bussen var en lastbil med släp, och eftersom det inte är några passagerare inblandade går även denna som lastbil.

Jag var dock inte medveten om att jag skulle köra med släp när jag började jobba, men kaxig brud som jag var så var det bara att sätta sig bakom ratten.
– Vi har lagt om turerna genom åren och jag har nog kört på nästan varenda småväg i hela kommunen. Det bästa med jobbet är friheten. Och låntagarna.
– Det är så vackert här, flikar Nina Carstens in när vi rullar ut på asfalt sista vägen mot Verum.

Viktigt för förskolan

Lily och Felicia som spenderar eftermiddagen på Brogårdens Fritids kliver på tillsammans med Joakim Johnsson, barnskötare och fritidspedagog. De hittar vant fram till barnboksbackarna och börjar bläddra. Snabbt växer högen. Pettson, Halvan och alla möjliga andra bekanta återfinns bland titlarna.

Blandningen stämmer väl med Lilys svar när vi frågar vad hon gillar att läsa.
–Lite allt möjligt!
– Vi läser väldigt mycket med barnen – vi har högläsning varje dag efter lunchen, säger Jocke, som upplever att intresset för böcker och läsning är stort bland de barn som han jobbar med.

Lily och Felicia
Lily och Felicia gillar när bokbussen stannar till vid Brogårdens förskola och fritids. En rejäl hög med böcker blev det under dagens besök.
Anette Marcus och Thomas Lindhberg
Anette Marcus känner sina låntagare väl efter 29 år på sin post. I bakgrunden Thomas Lindberg, som lånar ljudböcker till lastbilshytten.

– Vi har ju svårt att ta med barnen till ett bibliotek, så det här är perfekt för oss.
Vi har halkat efter i schemat och fortsätter mot nästa stopp. Hos Perssons i Björkeberga. Anette berättar på vägen att hon upplevt en hel del från förarsätet.

– Vi har ju kört i alla väder. Bland annat under stormen Gudrun. Då fastnade vi på vägarna under hängande elledningar och ibland har det blivit omöjliga möten på små vägar med andra stora fordon. Bland det märkligaste jag minns var när jag på senhösten körde ikapp en människa i ösregn som var ute och rände i bara ben och regnkappa en mörk kväll. Jag stannade för att fråga om hon ville åka med, men hon sa bara ”Nej, nej” och gick vidare. Jag insåg sen att hon var nog en motionär.

Trogen låntagare

Väl framme i Björkeberga kliver Brita Persson på. Enligt Anette en av bokbussens trognaste besökare. Hon har sitt eget trick att komma ihåg när det är dags att låna nytt.
– Samma dag som sopbilen kommer på morgonen, säger hon glatt.

– Jo, jag har varit med från början – är det verkligen 30 år? Jag läser inte så värst mycket, men vill gärna ha något. Det är dags för oss att kliva av och för bussen att rulla vidare.
– Visst kan det bli stressigt ibland när man behöver köra ikapp tio minuter som nu. Men vi har lagt turerna med lite marginaler för till exempel vinterväglag.

Brita Persson
Nina Carstens och Joakim Johnsson
Bibliotekarien Nina Carstens registrerar lån åt Joakim Johnsson under stoppet vid Brogårdens
förskola och fritids. På lilla bilden Brita Persson, trogen bokbussbesökare.

Hässleholms bokbuss – Böcker till hela kommunen

Bokbussen kör till 93 hållplatser i Hässleholms kommun. Mellan Emmaljunga i norr till Häglinge i söder, från Strandböke i väst till Gumlösa österut. Med sig har bussen nästan 3000 böcker, ett 30-tal tidskrifter till utlån men även cd-skivor, spel, böcker på cd, fi lmer- och musik-DVD. Låntagare kan även beställa material från alla bibliotek i SNOKA-samarbetet.

TEXT & FOTO ERIK JOHANNESSON

Relaterade inlägg

Från Babblare till Baktus

mitthlmadmin

Fabelstunden – berättande för de små

mitthlmadmin

Titta Musik! Lyssna, spela, dansa…

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer