10.7 C
Hässleholm
2021-09-23
Lokalt

Boken i fokus på Dalhagens förskola

En förskola som fokuserar på läsning
FÖRSKOLANS VÄRLD. Sagotek, berättelser uppåt väggarna, en bokbuss på gården och inspirerande böcker utplacerade i varje lekhörna. På Dalhagens förskola har man från valt att satsa på en litteraturprofil.

Strömmen har gått på Dalhagens förskola. Sista reservproppen är bränd och det dröjer en stund innan barnskötaren Catta Johansson hinner fram och tillbaka till affären för att fixa en ny. Men böcker kräver inga sladdar – tur då att Dalhagen seadn en tid tillbaka valt att satsa på att driva en Litteraturprofil.
– Språket är en så viktig del av livet. Alla förskolor läser ju, men vi kände att vi ville arbeta på ett lite annat sätt, säger Ulrika Nilsson, rektor på Dalhagen.
– Jag läste nyligen en undersökning om att 30 procent av Sveriges föräldrar läser för sina barn hemma varje dag. Barnen är ju mycket på förskolan och vi kände att vi ville ta på oss uppgiften att lyfta läsningen.

Böcker överallt
Det är fullt liv under förmiddagen, som sig bör på en förskola. Men på vissa anvisade platser, Sagoteken, finns möjlighet för den som vill att dra sig undan, bläddra i en bok eller läsa tillsammans med en pedagog. Runtom i lekmiljöerna finns även böcker tillgängligt utplacerade som ger inspiration i leken. Legoböcker vid Lego-hörnan, böcker om bilar vid bilarna och en kokbok i det lilla köket.
– Vi har satt upp sagor på väggar och golv, och det uppstår väldigt mycket diskussioner utifrån bilderna. Sedan har vi sagolådor där vi har gjort karaktärer och miljöer ur olika berättelser där barnen själva kan få leva sig in och återberätta sagorna på sitt eget vis. Vi ser ofta att de äldre barnen tar en bok som de kan och sätter sig och läser eller berättar den för de yngre barnen, säger Lena Jonasson, förskolelärare.

Barnen har till och med en egen bokbuss på gården.

Blandar gammalt och nytt
Så vilka böcker väljer en förskola med litteraturprofil att presentera för sina barn? Ulrika Nilsson säger att variationen är stor och vi pratar lite om hur barnböcker har sett olika ut genom tiderna – från förmanande och sedelärande till pedagogiska, och som i dag- kanske lite mer skrivna utifrån barnens perspektiv, om man får generalisera.
– Jag tror att det är viktigt att blanda, menar Ulrika. Dagen barnböcker är väldigt bra på att utforska olika känslolägen. Vi tar stor hjälp av biblioteket för att hitta böcker eftersom vi pedagoger lätt fastnar i det vi själv är vana att läsa.

Papper och padda
Från biblioteket har förskolan också fått hjälp att sätta ihop bokpåsar som barnen kan låna hem och läsa med sina föräldrar. Digitala verktyg används också flitigt i verksamheten, framförallt högläsningsappen Polyglutt som är framtagen särskilt för förskolebarn
– Genom den kan man få sagor upplästa på språk som vi i personalen inte kan, så där är den digitala tekniken ett väldigt bra komplement, säger Ulrika.

Läsning ger frihet
En tidig satsning på läsning och språkutveckling är viktigt för att rusta barnen inför en framtid där läsförståelse blir allt viktigare, menar Ulrika.
– Med ett bra språk får man makt över sitt eget liv – du kommer ingenstans i dag om du inte kan läsa och fylla i ett papper. När man har fått språket till sig kan man lära sig att jobba med kritiskt tänkande, därför låter vi gärna barnen välja att vi läser samma böcker om och om igen tills de kan och förstår innehållet riktigt bra – då kan man börja diskutera dem på ett annat sätt.
Genom ett tips från upphovsmännen till de populära barnböckerna om Babblarna, som är favoriter bland de yngre barnen på Dalhagen, har de även börjat samla på ord som de stöter på som kanske inte är så lätta att förstå.
– Det kan vara alla möjliga ord, som vi sparar och lär oss vad de betyder. ”Koblaja” var ett ord som dök upp häromdagen när vi läste Bonden Blom. Nu vet alla barnen vad det betyder!

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Apa, kanin och nu häst

admin

Hässleholms unga tennistalang Oskar

admin

Galler och gallsten

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer