18 C
Hässleholm
2021-07-26
Lokalt Näringsliv

De brinner för lokala och schyssta råvaror

Mia Strömberg
Allt fler vill veta var råvarorna kommer ifrån – och allra helst handla lokalt. I juletid när många bord dignar av köttprodukter är det många som tänker på vad som hamnar på tallriken. Reko ring och Luckan är två nya aktörer i Hässleholm som vill korta vägen från producent till köpare.

Österås parkeringsplats klockan 18.00. Skymningen är på väg att lägga sig men de höga lyktstolparnas sken ger ledljus till dem som med listor i handen söker efter rätt bagagelucka bland de bilar som står parkerade sida vid sida.

Nämnda bagageluckor är fyllda med ägg, kött, grönsaker, honung och andra livsmedelsprodukter – råvaror eller förädlade – och vid varje bil står en säljare, som genom Reko-ring förmedlar sina varor direkt till kund från den egna produktionen.

En ko med utsikt

Några timmar tidigare har Mia Strömberg ännu inte packat in de varor som hon ska ha med till kvällens utlämning på parkeringsplatsen. Hon är en av initiativtagarna till Hässleholms Reko-ring, och vi kliver mellan grästuvor och ett och annat blöthål för att hälsa på korna i hennes och makens nötbestånd.

Där krönet på betesvallen möter himlen syns ännu inga djur, men när vi når dit får vi djur i sikte.
– Där står de på den högsta punkten i hela Norra Sandby, säger Mia och gör sig redo med äppelkorgen för att locka kossorna till kameran.

Beställning via facebook

Reko-ring Hässleholm startade för ett år sedan och motsvarande nätverk finns på många ställen i landet. Konceptet kommer från början från Finland och bygger på att ett antal lokala producenter slår sig ihop och skapar en möjlighet att saluföra sina varor i en tätort. I Hässleholms fall sker kontakten via köpare och säljare via facebook.

Varannan onsdag sker utlämning på Österås parkering, och inför dessa tillfällen lägger alla producenter som vill sälja något upp en lista med varor och priser så att köparna kan göra beställningar.
– Jämför man med att sälja på marknader så blir det lättare att beräkna vad man gör av med. Här säljs allt man tar med, på en marknad kanske man har med femtio köttpaket och åker hem med trettio osålda, säger Mia.

”Handlar alltid svenskt”

Tillbaka på parkeringsplatsen är Desirée Orre Kristiansson är en av de kunder som dyker upp strax efter klockan sex. På hennes beställningslista står sidfläsk och lite olika grönsaker.
– Jag brukar komma hit var tredje gång ungefär. Jag handlar alltid svenskt när det kommer till kött och väljer gärna lokalproducerat med hänsyn till klimatet, säger hon.

Elin Niklasson från Södergård utanför knislinge släpper just ner en purjolök i en brun papperspåse och lämnar den till Desirée.
– Det bästa med Reko-ring är direktontakten med kunderna, säger hon. Hemma har vi gårdsförsäljning, men då är det  självbetjäning som gäller.

Betalning mellan köpare och säljare sker i de flesta fall via Swish, och när en halvtimma har passerat är utlämningen klar. Innan det är dags att packa sig hemåt hinner några av producenterna stå kvar och prata en stund.

– Även om det har gått ett år sedan vi startade känns det fortfarande som att vi är i början av något, säger Jacqueline Käslin som driver Alpakahof i Västra Torup.
– Även om vi vant oss vid konceptet är det många som inte känner till det, säger Mia Strömberg. Vi skulle gärna även se fler producenter här, till exempel fler som säljer grönt eller hembakat.

Fredagsöppet i Luckan

I en annan del av stan – på Garnisonen  – startade Michael Petersson och Peter Håkansson sin fredagsöppna verksamhet Luckan i juli i år. Mikael driver företaget Naturligt Kött som ordnar hemleveranser av närproducerade råvaror, Peter  har Hessle BBQ & Event, som sysslar mer med förädling och catering och har erfarenhet från både VM och SM i grillning. Och Luckan funkar lite som en gårdsbutik – fast i stan. 

– Vi har ett stort kylrum och en liten del som vi använder som butik. Vi har ett fast sortiment i grunden, och delar av det varierar lite från gång till gång, säger Michael.

I Luckan saluförs bland annat kryddor utan tillsatser, olika drycker från fruktodlare i Skåne, närproducerat kött och ibland grönsaker.
– Jag var egenföretagare inom stuguthyrning under många år, och då fick jag frågan av många tyskar var man kunde få tag på riktigt bra svensk mat. De tyckte själva att deras egen köttproduktion var urholkad och endast handlade om pris och volym, säger Michael.

En hållbarhetsutbildning fick upp hans ögon ytterligare för villkoren kring köttproduktion och möjligheterna och begränsningarna när det gäller att få ut varor till kund på ett bra sätt. Att han dessutom själv blev pappa gjorde att han började fundera på vilka attityder kring köttkonsumtion han förde vidare till nästa generation.

Bättre kött – inte mer kött

– Jag intervjuade producenter och frågade varför deras kött inte finns på lokala restauranger och det visade sig att allt strandade på sälj och logistik – det saknades kanaler för att få ut varan på ett bra sätt.

Många vet inte hur många filéer som finns på ett djur och en del vill knappt berätta för ungarna att det man äter har varit något levande. Vi vill jobba med transparens och berätta så mycket som möjligt om var maten kommer ifrån och i största möjliga mån ta hand om hela djuret.

Luckan
Peter Håkansson och Michael Petersson driver sedan tidigare firmorna Hessle BBQ och Naturligt Kött. I somras startade de upp sin butik Luckan tillsammans.

Krav inte ett krav

Flera av producenterna som levererar råvaror till köttluckan och Reko-ring är kravcertifierade, men ingen av verksamheterna ser det som ett måste.
– Vi tittar mycket på ytan som djuren har att röra sig på och vill helst att de ska ha tillgång till utevistelse året runt. Vi vill kunna berätta så mycket som möjligt om hur köttet är framställt och finns det någon fråga vi inte kan svara på kan vi ta den vidare till producenten, säger Michael Petersson.

Text&Foto Erik Johannesson

Relaterade inlägg

Lions arrangerar
 Qvinnodag

mitthlmadmin

Apa, kanin och nu häst

admin

Tyringe kurhotell renodlar sportprofil

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer