18 C
Hässleholm
2021-07-26
Lokalt

Den gröna vägen in i arbetslivet

Naturnära Kärråkra butik
ARBETSLIV. Vad får man om man sätter ihop en keramiker och en arbetsterapeut? I fallet Marie Torstensson och Mikaela Liljedahl blir det massor av idéer, solrosor, närodlade grönsaker och en plattform för att hjälpa personer med psykisk ohälsa att hitta tillbaka till arbetsmarknaden.

Naturnära Kärråkra startade som en idé hos Mikaela Liljedahl för ett år sedan när hon satt i bilen på väg till sitt jobb inom psykiatrin. Hon lyfte luren och ringde till föreningen Leader, som genom pengar från europeiska investeringsfonder kan stötta projekt inom områden som lokal utveckling och ökad livskvalitet.
– Jag fick svaret att man inte startade upp några nya projekt, men jag berättade min idé för handläggaren ändå. ”Vänta så ska du få prata med min kollega” blev svaret när hon hade lyssnat klart, säger Mikaela.

Naturnära och stadsnära
Naturnära Kärråkra är inhyst i en liten gård med flera ekonomibyggnader på cykelavstånd från centrala Hässleholm.
– Vi fick börja med att städa av väggarna här, som var impregnerade med gammal koskit, berättar Marie Torstensson där vi står i gårdsbutiken som erbjuder lokala livsmedel och hantverk, .
Potatis, pumpor, betor, ägg, honung och stickade ullprodukter är något av det som finns i sortimentet för dagen.
– Vi driver detta som en ekonomisk förening med två ben. Dels företagandet och dels den arbetsintegrerande delen där vi erbjuder sysselsättning för människor som står utanför arbetsmarknaden på grund av psykisk ohälsa, säger Mikaela.
– Jag tyckte själv att det fattades ställen dit man kan komma för att sedan ta sig vidare, säger Mikaela och berättar att sju personer just nu deltar i den arbetstränande delen av verksamheten.
– Vi lagar mat tillsammans varje dag, och på onsdagar går vi till min keramikverkstad – Jag bor i gården här intill, säger Marie Torstensson.
– Jag har tidigare haft personer på mina keramikkurser som varit utbrända eller inte mår bra. Jag tror att många människor i dag saknar processer där man kan se en helhet. Det kan man i odlingen och även i keramiken; att utifrån ett fyrkantigt lerblock skapa något som man sedan kan använda.

Planer för framtiden
Och odlingen blev en gemensam nämnare att luta sig på för Mikaela och Marie. Mikaela och hennes man driver ett aktivt lantbruk och Marie och maken Per, som vid vårt besök är på plats och pysslar med allt möjligt, var tills för sju år sedan ekologiska köttbönder.
Gårdsbutiken som är öppen dagligen – ibland bemannad och ibland obemannad – står för en inkomst till verksamheten. Pengarna från Leader varar i 15 månader, men Marie och Mikaela är lika hoppfulla som övertygade om att verksamheten ska fortsätta längre än så.
– Det finns planer på att öppna café. Det är svårt att få folk ut hit bara till en butik, och jag tror att många tycker att det är pinsamt att åka hit utan att handla något. Men om man kan ta en fika så kan man också kika i butiken när man väl är här, säger Marie.
En del av det som odlas säljs också i andra sammanhang, som REKO-ring, och en del av det som säljs i gårdsbutiken kommer från andra lokala producenter.
– Att erbjuda hyllplats till andra blir ett sätt att ge dem en försäljningsmöjlighet, samtidigt som det blir marknadsföring för oss, säger Marie.

Utrymme att växa
Vi vandrar till odlingarna på baksidan av gården, som föreningen hyr.
– Det är mycket ogräs, varnar Mikaela, men hade det inte varit det så hade du inte trott på att vi odlar ekologiskt!
Den plöjda arealen är stor, och bland prunkade grönkål och svällande pumpor finns gott om plats för både grödor och verksamheten att växa.
– Att driva projekt är ständig ovisshet, men det vänjer man sig vid som företagare. Det vi har byggt upp här vill vi ju driva vidare, och vi har massor av idéer, säger Marie Torstensson.

Text & Foto: Erik@espressoreklam.se

Relaterade inlägg

Skördetid på Hovdala slott

mitthlmadmin

Christer Bording fann sitt svarta guld i Göingebygden

admin

En ulltuss i Verum går igång på garn

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer