18 C
Hässleholm
2021-07-26
Föreningsliv Hässleholm Kultur

Det började som en familjehistoria för 150 år sedan

Museibyggnad med lokal historia
HISTORIA. Det började som en familjehistoria för 150 år sedan. I dag är Bjärnums Museum en bygdepärla som imponerar.
– Vi vill gärna att människor ska bli förvånade och lite imponerade när de kommer hit. Att ett mindre samhälle kan erbjuda något sådant här, säger Håkan Andreasson.
Han är ordförande för Bjärnums Hembygdsförening och vi är på besök på Bjärnums Museum. Det blir ett långt besök. Här finns otroligt mycket att se på och bredden är, som ordförande Andreasson påpekar, högst imponerande.

Lokal historia
Museet är inriktat på den lokala historien. Äldsta föremålet är 11 000 år gammalt. De yngsta är tekniska prylar daterade sent 1900-tal.
– Ja, det är viktigt. Historien tar ju aldrig slut. Det som var nytt i går är historia i morgon, konstaterar Håkan Andreasson.
Bjärnums socken har haft mycket att erbjuda för den som vill gräva och dessutom gräva djupt. Möbelfabriker, träindustri, tillverkning av musikinstrument som nått världsrykte, hantverk och kultur och ett väldigt rikt föreningsliv. Allt och mer därtill finns representerat och snyggt presenterat. Själva museibyggnaden i tre plan och ett antal andra byggnader med en egen historia ligger i en parkliknande miljö. Som en klassisk hembygdspark med utescen för konserter och liknande arrangemang.

Bygdens egen “Döderhultare”, Alte Nilsson, tillverkade magnifika träfigurer. De finns bevarade på Bjärnums museum.

Soldat fann flintdolk
Vi börjar dagen med en fika i grönskan och en pratstund om den spännande bakgrunden till museet. Vice ordförande Karl-Gustav Engkvist ansluter. Han har själv varit en del av den lokala historien som anställd på Bjärtons instrumentfabrik.
Året var 1860. Soldaten John Åkesson Peto fann den blivande samlingens första föremål, en dolk av flinta. Hans son Atto Peto blev intresserad av historia och engagerade sig som 17-åring mot rivningen av socknens 1100-talskyrka.
Unge Peto skrev till riksantikvarien som reste från Stockholm till Bjärnum. Tack vare insatsen finns i dag fotografier och delar av kyrkans inredning med unika målningar bevarade. Atto Petos barn, Karin och Åke, följde i pappans fotspår och deltog i insamlandet av föremål från den gamla bonde- och bygdekulturen. Från början var det som skulle bli Bjärnums Museum en ren familjehistoria.
– Atto och Karin står där borta som minnemärken, påpekar Karl-Gustav Engkvist och visar mot ett par gigantiska träskulpturer.
Skulpturerna har gjorts av Osbykonstnären Sven-IngvaBygdens egen “Döderhultare”, Alte Nilsson, tillverkade magnifika träfigurer. De finns bevarade på Bjärnums museum.

Den som gillar motorcyklar har hittat rätt. Alla skänkta av en lokal samlare.

Mångfald attraherar
Väl inne i museet slås man av mångfalden. Alte Nilssons träfigurer, säkert ett hundratal, är smått sensationella. Detta var Bjärnums egen “Döderhultare”. Lokala konstnärer, en skicklig konservator som skildrar traktens djurliv, en märklig samling stolar där alla är lika men gjorda av olika träslag är alla saker som väcker intresse.
Möbelindustrin i Bjärnum är rikligt representerad. Från vardagliga trämöbler till praktfulla stilmöbler.
– En gång fanns det säkert ett 30-tal möbeltillverkare här i bygden, berättar Karl-Gustav Engkvist.
Bjärtons instrumentfabrik lämnar förstås också avtryck. Basfiol, mandolin och gitarr. Det var produkter som nådde världsrykte. Gitarrerna blev prisbelönade i USA år 1963.

Hembygdsföreningens samlingar
Från gitarr till mode till motorcyklar i mängd. Här är den lokala anknytningen att en storsamlare skänkt hela sitt livsverk till museet. I byggnaderna utanför huvudmuseet hittar man snickeri, lantbruksredskap med praktfulla traktorer och en hel skola med klassrum och lärarbostad som de såg ut en gång i tiden. En högtid för de nostalgiska.
Bjärnums Museum drivs av ortens hembygdsförening. Samlingarna är deras, byggnaderna tillhör Hässleholms kommun. Två och en kvarts tjänst plus ett antal ideella krafter håller igång den dagliga verksamheten. Styrelsen består av 16 personer och föreningen har cirka 800 medlemmar.
– Många av dem kommer från andra delar av landet. Sådana som har besökt oss eller kanske har en anknytning till bygden, berättar Håkan Andreasson.

Traditioner som Teknikens dag
Det handlar mycket om traditioner. Varje år hålls Teknikens dag. I år den 29 augusti utan entré och med uppmaningen att hålla avstånd. Hembygdens dag är inställd. Istället blir det en hantverksutställning i september. Bakluckeloppisen den 19 september ej att förglömma.
– Vi uppmärksammar också att det är 75 år sedan andra världskriget tog slut. Det blir en föreläsningsserie med Ingvar Lindberg, klockan 18.30 varje onsdag från den 30 september till och med den 4 november, berättar ordförande Andreasson.
Intresserade förhandsanmäler till bff@telia.com eller telefon 076-052 00 91.
Året avslutas med en tävling i Nose Work för hundar den 12–13 december. Ett annorlunda inslag.
– Ja, men det här är en fantastisk miljö även för hundfolk. Vi vill gärna vara en mötesplats för alla, säger Håkan Andreasson.

Fotnot: För mer information om Bjärnums Museum, arrangemang och öppettider titta in på hemsidan www.bjmmuseum.se

Text och foto: Lasse Lindell

Relaterade inlägg

Win win Hässleholm

admin

Adde Malmberg gör 
fars om föreningslivet

mitthlmadmin

Musiken vs. pandemin: 1-0

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer