18 C
Hässleholm
2021-07-26
Föreningsliv Hässleholm Sport

Duktig tjejliga i FMCK

enduro hässleholm
FÖRENINGAR. Motorsportklubben FMCK Hässleholm bildades redan 1959 och har stått värd för såväl novemberkåsa som VM-tävlingar. Föreningen har två sektioner, varav den ena och största är enduro. Här tränar allt från små knattar till pensionärer, många som motionärer men klubben har både flera elitåkare och en riktigt duktig ungdomssektion bland de knappt 300 medlemmarna.

Enduro är ett spanskt ord som betyder uthållig. Att utöva sporten kräver en god fysisk grundkondition men ger också en väldigt bra träning för kroppen, vilket gör att många fortsätter som motionärer även i högre ålder.

– Vi har många motionärer i klubben och även några som är 75+ som kör för att bibehålla sin kondition, berättar ordförande Stefan Eriksson.

Medlemmarna i klubben är i åldern 5 år och uppåt. I klubben finns flera elitåkare som exempelvis Marcus Torkelsson, som gör bra ifrån sig i SM-sammanhang.

FMCK utsågs 2018 till bästa SM-arrangör vilket var en milstolpe för dem.

– Nu har vi dessutom fått förfrågan om att arrangera novemberkåsan 2023 och det är stort. Det skulle vara ett lyft för hela kommunen om man tänker på alla besökare som behöver boende, mat m.m. i samband med det. Vi har inte bestämt oss än och ska svara efter sommaren. Organisationsmässigt tror jag klubben klarar av det men det är en massa runt om som vi behöver hjälp med. Blir det av så kommer det för övrigt att bli 20-årsjubileum eftersom det är så länge sedan klubben arrangerade novemberkåsan sist, säger Stefan.

Tjejliga i klubben

Ungdomssidan har vuxit en hel del på senare år och det finns många aktiva åkare, varav en del dessutom tävlar framgångsrikt i Ungdoms-SM.

– Sporten i sig har ökat och det kan nog förklaras med att fler ungdomar hittar till de olika klubbarna i landet.

Bland ungdomarna har nu en liten “liga” av tjejer bildats. De består av Felizia Hurtig, Felicia Borgström, Emma Johansson, Elin Ek – samtliga är aktiva och tävlar i ungdoms-SM.

– Det är jätteroligt att det går så bra för tjejerna och att fler hittat till vår klubb, tycker Stefan som gärna ser ännu fler tjejer i klubben.

Det finns även duktiga tävlande killar som André Blohmé samt bröderna Vincent och Wilmer Richard.

Vill ha trivsam förening

Att ta hand om de ungdomar som söker sig till klubben är något föreningen fokuserar mycket på.

– Ja, det är väldigt viktigt att ta hand om ungdomarna på rätt sätt. I skogen är vi alla lika och vi hjälper varandra i sporten, oavsett ålder – ett budskap som är viktigt att förmedla, menar Stefan.

Det finns en stor social samvaro i klubben, vilket gagnar många ungdomar som kan vara lite vilsna.

– Vi lotsar gärna fram dem till att bli elitåkare men gemenskapen och att ha roligt är det mest väsentliga.

En viktig del i att ta hand om ungdomarna är att även lära dem om hur viktig kosten är. Det är fysiskt krävande att köra enduro, särskilt tävlingsdagar då det kan bli fyra olika sträckor som ska köras 2-3 varv vardera. Då är det viktigt att äta bra och regelbundet.

Stefans mål, som ordförande och själv tävlande, är för övrigt att skapa en trivsam förening för alla och se till att sporten blir sedd.

– Alla kan köra enduro och man ska självklart kunna vara med i klubben även om man inte vill tävla. Det är viktigt. Sen vill vi satsa på ungdomarna. De är vår framtid.

Text: jessica@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Multilevel – en garanterad adrenalinkick

admin

Naturfestival Sibbhults Folkets Hus

mitthlmadmin

Inomhushall för hundträning

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer