18 C
Hässleholm
2021-07-26
Evenemang Hässleholm Kultur

Efterlängtat kulturmöte i skogen

skogsrå i föreställning i skogen
KULTUR. Det finns skogsväsen i skogarna runt Hovdala. Men endast invigda kan se dem. I sällskap med Teater Trassel och spelmansduon Drom fick många modiga barn chans att möta dem under några soliga eftermiddagar på Hovdala slott.

Synliggörande handsprit
– De finns här hela tiden, men man kan bara se dem om man smörjer in händerna med innehållet i den här flaskan, säger Sandra Anderberg, programläggare på Hovdala slott, som skickar iväg oss förväntansfulla väsenvandrare in i den skirt augustigröna bokskogen efter att några klara droppar av den magiska klara vätskan landat i varje handpar.
– Det luktar precis som handsprit, konstaterar ett av barnen i gruppen, som tillhör huvudmålgruppen i föreställningen Väsenvandring.

Corona-anpassat
Hovdala slott har sommaren som sin högsäsong. År 2020 har man här som överallt fått dra ett kryss över evenemang efter evenemang i programmet på grund av rådande pandemi. Väsenvandringen, som spelades sex föreställningar 6-9 augusti, var inte en del av det planerade programmet.
– Drom och Teater Trassel hörde själva av sig med en bra idé på ett arrangemang som funkar i Coronatider. Samtidigt hörde Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad av sig och erbjöd pengar att genomföra någon typ av sommaraktivitet för.
Dock har Hovdala under sommaren varit välbesökt. Med hemestertrend och nyväckt vurm för friluftslliv har slottet haft mycket att erbjuda.
– Vi har haft guidningar, men i mindre grupper, och testat grepp som miniutställningar i byggnadernas fönster. Utlåningen av saker som styltor, käpphästar, riddarhjälmar och akvarellfärger har varit ovanligt uppskattat.

Anna Rynefors bildar tillsammans med Erik Ask-Upmark spelmansduon Drom.
Hennes Tomtemor var något vänligare än Jerry Segerbergs Näcken.

Vandring för modiga
Fioltoner bryter genom lövverket när vi kliver vidare in i en öppen glänta. I motljus möter vi en spetshuvad tomtemor som välkomnar oss till skogen, men samtidigt varnar vandrarna för vägens utmaningar och de varelser som väntar.
Den som träffar skogsrået (eller snuvan som hon också kallats, vilket tycks särskilt skräckingjutande dessa dagar) får under inga omständigheter avslöja sitt namn.
– Om hon frågar, säg att du heter ”Ingen”, uppmanar tomtemor.
Och när skogens rå skrider fram på en fallen trädstam några vindlingar senare är hon oerhört glad att se en grupp människobarn i skogen. Hennes monolog blir lika insmickrande som hotfull, men när hennes svans har skymtat fram bakom ryggen minns alla tomtemors varningar.

Problem och lösningar
Tomtemor Anna Rynefors, till vardags riksspelman, och LinaMaria Bengtsson som spelar skogsrå har också en märklig vår och sommar bakom sig.
– Allt planerat har inte blivit av, men det har blivit annat, säger Anna Rynefors.
– Jag skulle ha gjort tre veckor med solospelningar i USA, Österrike, Norge och Danmark. Röran att avboka alla de flygbiljetterna och försöka få tillbaka pengar är ännu inte utredd.
Många av vårens kontrakterade föreställningar har vi skjutit fram till hösten, berättar LinaMaria Bengtsson. Innan dess väntar dock ytterligare föreställningar av Väsenvandringen i Ynglingarum i södra delen av Hässleholms kommun där Teater Trassel håller på att bygga upp sin nya hemmascen efter många år med Malmö som bas.
– Vi gör två föreställningar söndag den 23 augusti. Boka genom Teater Trassel.

Text & Foto: erik@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Kärleken flödar i Hässleholm

mitthlmadmin

Kuppmakarna på god väg med ”Kärleksört 2”

mitthlmadmin

Musiken vs. pandemin: 1-0

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer