23.8 C
Hässleholm
2021-07-28
Mode Näringsliv

En liten butik med stora ambitioner

Damshopen
Ett handplockat sortiment, fokus på service och kläder för alla typer av kroppar. Femtioåringen Damshopen har hittat en väg att överleva i ett tufft affärsklimat för småbutiker.

Linda Sickedal håller redan på att köpa in sortimentet för hösten 2020. När det gäller mode måste man hänga med i trenderna och ha en fingertoppskänsla för vad kunderna vill ha, menar hon.
– Modebilden idag är ju fantastisk. Man kan ta del av så mycket via alla medier och både yngre och äldre vet precis vad som gäller, säger hon.

När hon tog över den lilla butiken Damshopen i Karpalund utanför Kristianstad för sju år sedan var det en butik med tradition som landade i hennes händer.

Lång historia

– Sina Persson startade butiken här 1968. Hon var polska och kom till Sverige med en av de sista Bernadottebussarna efter kriget. Hennes dotter drev sedan butiken i 15 år och hon anställde mig. Så jag är den tredje ägaren på 50 år och den första utanför familjen. Butiken ligger längs landsvägen 10 minuter från Kristianstad. Men ett ocentralt läge har inte legat Linda i fatet.

Resande i mode

– Jag jobbar med modevisningar och åker runt i ett stort område – från Karlshamn till Perstorp. På våren gör jag upp till 30 visningar hos föreningar, loger och i olika andra sammanhang. På hösten ungefär 20 visningar.

I oktober var Linda tillsammans med några andra butiker på besök hos en av Hässleholms pensionärsföreningar och sedan dess har många Hässleholmsbor hittat till hennes butik.
– Det var fullt i lokalen och en jätterolig eftermiddag. Många småbutiker lägger ju ned, och jag märker att kunderna saknar servicen som finns i de mindre affärerna. Det är jättekul att kunna erbjuda det, säger hon.

Med sin långa historia har Damshopen klätt generationer av kvinnor. Och även i samtiden är ambitionen att ha plagg för alla åldrar.

Passform viktigast

– Vi har storlekar från 36 till 56, och jag har ett antal varumärken som jag plockar godbitarna ifrån. När det gäller kläder handlar allt om att hitta rätt passform, oavsett om du har en stor eller liten kropp. Jag försöker att välja plagg med mina kunder i åtanke – samtidigt blir man förvånad ibland. Det jag har köpt in i tron att en äldre kvinna ska gilla det kan mycket väl hamna hos en ung tjej.

Välkomnar konkurrensen

Linda kombinerar sitt handplockade sortiment med möjligheten att sy om och ändra kläderna efter kundernas önskemål.

– Många är oroliga för konkurrens från köpcenter, men för mig har C4 i Kristianstad varit toppen. Folk tar bilen dit och går runt i kedjornas butiker en stund, och när de ändå är ute och åker och inställda på att handla kommer de förbi mig. 

Linda Sickedal
Linda Sickedal tror på den lilla butikens kraft i den ökande konkurrensen.

Relaterade inlägg

Rotting & Rosa är höstens färger

mitthlmadmin

Detaljerna gör helheten i ditt sovrum

mitthlmadmin

Padelhall förstärker nytt handels- och aktivitetsområde

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer