24.1 C
Hässleholm
2021-07-27
Lokalt

En sann lokal entreprenör

Jacob K-fastigheter
NÄRINGSLIV. Det finns många likheter mellan att vara idrottare och att driva eget företag, menar K-fastigheters VD Jacob Karlsson. Här berättar han lite om sin filosofi och hemligheten bakom sin framgång.

Jacob Karlsson är från Hässleholm, verkar i Hässleholm och bor kvar i Hässleholm. Han är känd som VD till
K-Fastigheter, bolaget som han startade upp från grunden för 10 år sedan. Huvudkontoret finns i Hässleholm ute på Läreda industriområde.
Egentligen skulle Jacob ha varit en framstående idrottsman om inte en skada hade satt stopp för hans framtida idrottskarriär.
– När jag insåg det så började jag med att tänka ut andra sätt på hur jag skulle kunna livnära mig i framtiden. Jag var lat, naiv och började intressera mig för passiva inkomster. Aktier hade jag hållit på med ett tag.

Naturligt steg
Steget från att vara idrottsman till att vara egen företagare var naturligt då båda handlar om att tävla och att kunna prestera menar Jacob.
– Man måste utvärdera sina prestationer, man måste göra om och göra rätt och framförallt satsa all tid som krävs till att kunna prestera och ha ett stort engagemang. Alla kan lyckas, det handlar om att ha en stark vilja. Man får uppoffra mycket och man måste vara uthållig. Då har man det som krävs, det är i alla fall så jag har lyckats, säger Jacob.

Ser det som ett maraton
Enligt Jacob finns det många liknelser med ett sprinterlopp i jakten på framgång.
– Många vill bli snabbt rika, och när inte det sker så tröttnar de snabbt. Se det som ett sprintermål där du springer snabbt på kort tid mot ett maraton som tar längre tid och där du prövas med din uthållighet. Det var även tack vare skadan som jag började tänka på att skapa såväl som starta och driva något eget bolag. Det var så tanken på K-Fastigheter kom till. Bolaget startades den 1 december 2010.

Löpsedeln gav möjligheten
Det hela började med att Jacob var på en Lussevaka på 90-talet.
– Dagen efter gick jag ner till macken och såg då en löpsedel med ”Här är Sveriges 100 rikaste”. Nummer ett för mig var Erik Selin som jag helt enkelt kontaktade. Vårt möte blev så bra och han var intresserad av vad jag hade att erbjuda och vi har varit kompanjoner sen dess. Han hjälpte mig med att starta upp K-Fastigheter som blev börsnoterat ifjol i november efter bara 9 år ute på marknaden.
Det är ändå kul att vi från en sådan liten ort från landet har blivit börsnoterade och visar var skåpet skall stå, säger Jacobmed ett skratt.

Skapar attraktiva hem
Fastighetsbolaget fokuserar på att förvärva, bygga och förvalta fastigheter i Sverige och numera även i Danmark.
– Vi skapar hem där våra hyresgäster med stolthet kan bjuda hem folk till sig och vara stolta över sina hem. Det är attraktiva boenden med hög standard och kvalitet samt att trivselfaktorn också skall vara hög. Det skall även vara bra service och tillgänglighet när man bor hos oss i våra hyresrätter.
Bolaget anlitar lokala företag vid rustandet av sina hyresrätter. Som exempel kan nämnas Ballingslöv, där bland annat köks- och badrumsinredningen kommer ifrån.
– Vi anlitar bland annat Finja för betongen till våra byggen i Danmark. Samarbeten och samverkan är mycket goda här i Hässleholm och i närområdet, anser jag.

Erik Johansson chef för K-Fastigheter Bygg, och projektledaren Ola Holmer ser ut över ett byggprojekt i Hässleholm.
Foto: K-Fastigheter AB

Hemligheten bakom framgångarna
Jacob är noga med att lyfta fram sina medarbetare då han anser sig bara vara lagledaren. Utan hans medspelares hjälp så hade de inte nått framgångarna.
– Här hos oss så måste man våga vara sig själv. När man är sig själv så får man utlopp för sina idéer och mål, och mål måste alla ha att sträva efter.
– Om vi skall jämföra med en fotbollsmatch så är det mina lagspelare som sätter bollen i målkrysset och de gör de fantastiskt bra. Medarbetarna har också erbjudits att köpa aktier i företaget för att på så sätt känna sig mer delaktiga. Framförallt så är de företagets ambassadörer, menar han.

Alltid Hässleholm
Förra året blev Jacob Årets Hässleholmare, en utmärkelse som han är hedrad över att ha fått.
– Jag är stolt över staden och över att vara Hässleholmare. Företaget kommer alltid att bli troget Hässleholm, avslutar Jacob.

Text: anita@espressomedia.se
Foto: Anita B Svensson och K- Fastigheter AB

Relaterade inlägg

Lutfiskens dag – i år 30 oktober

admin

Ge och Få – en daglig verksamhet inom LSS som gör stor samhällsnytta

admin

Ta en tur i Skåne Nordost från sten i nord till ost i väst – kända och okända

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer