10.7 C
Hässleholm
2021-09-23
Lokalt

En ulltuss i Verum går igång på garn

Ulltuss
Anna Bergman är en smula förvånad. Kanske kan man kalla det glatt överraskad. Att den förra stockholmaren i början av 2020-talet skulle sitta ute på landet i norra Skåne och stortrivas, med tre stickböcker i bagaget och närmare 18 000 följare på Instagram är omtumlande.
– Ja, det visar att man aldrig riktigt vet vad som väntar. Det gäller att ta chanserna när de dyker upp, säger Anna som driver företaget ”tantulltuss” från hemmet i Verum och som blivit Ulltussen med hela svenska stickarefolket.

Favoritplatsen är upptagen. Men charmiga taxen Agneta flyttar sig lydigt när Anna Bergman slår sig ner i stickfåtöljen. Här finns ju rum för en liten hund också. Det är tyst, närmast fridfullt. Att säga att hon trivs i den nordskånska byn är att ta till i underkant.
– På sommaren är det magiskt vackert här. Tänk att få sitta och sticka ute i den här naturen.

Anna växte upp med en idogt stickande mamma. Hon stod först i kön av fem syskon när ett nytt plagg var klart. I tioårsåldern behärskade Anna hantverket själv.
Hon småskrattar åt minnet och påpekar:
– Jag är jättedålig på många saker, men jag kan verkligen sticka!

Men det var inte på grund av stickor, garn och mönster som familjen Bergman lämnade Stockholm och tog sikte mot Skåne. Det handlade snarare om hästkrafter som drog och lockade.

Visserligen är maken Uffe väldigt bilintresserad, men det var häskraft av annat slag som låg bakom beslutet. De två hästälskande döttrarna Marylin och Julia hade en given del i flyttplanerna.
– Vi åkte på hästtävlingar när vi hittade någon lämplig. Vi kunde åka 40 mil över en helg. I Skåne och Halland är det ju tävlingar var och varannan vecka. Jag antar att vi är en smula impulsiva, men är man inte det får man inte uppeva så mycket nytt.

Så i väg bar det. Året var 1997 och det blev boende i såväl Lund och Staffanstorp som i Trelleborg.
Anna stickade på och gjorde sina egna mönster. Flickorna växte upp och lämnade boet. De hamnade i Osby respektive Växjö.
– Ja, då kändes det lite dumt att befinna sig längst ner i landet, så vi började leta bostad i norra Skåne. Visst var Uffe och jag lite tveksamma när vi först såg huset i Verum, men så snart vi öppnade dörren och klev in visste vi att det var här vi skulle bo.

Det var 2016 och den verkliga stickkarriären hade fått upp farten. En stöttande familj, ett Instagramkonto och en första bok var nycklarna till framgång. Plötsligt var Anna Bergman landets ”sockdrottning”.
– Ja, det kan man nog säga. Det fanns ingen sockbok vid den här tiden. Och ärligt talat trodde jag inte så mycket på den själv. Jag tyckte inte att det jag gjorde var så märkvärdigt.

När Anna föreslog att första boken skulle tryckas i 50 exemplar möttes hon av stor munterhet över den pyttelilla upplagan. Men Anna missförstod reaktionen en smula och tänkte att det kanske räckte med 25. Släkt och vänner skulle väl ändå köpa boken?
– Jag var för blygsam. Efter två månader hade sockboken sålt i 2 000 exemplar. I dag är den uppe i 7 000. Jag får lära mig att bli lite kaxigare, påpekar hon med ett skratt.

Vantboken kom något år senare, en ny succé, och nu är det dags för trean. Mönster och lockande bilder på tröjor, jumprar, ollar och koftor. 20 plagg med tillhörande accessoarer som vantar och mössor. Allt i Anna Bergmans omisskännligt färgstarka design. Döttrarna Julia och Marylin är modeller. Boken dyker upp den 1 februari.

Nu har maken Uffes favoritbil fått lämna garaget. Alfa Romeon har gett plats för ullgarn, mönster och böcker. En nyrenoverad garnbutik slår upp dörrarna här under våren. Skylten med ”tantulltuss” är redan klar. Det där med de sammanskrivna orden är viktigt. Företaget heter ju så. Men Anna har förstås inget emot att man kallar henne Tant Ulltuss.

När Uffe är med ute på stick- och designmässor får han stå ut med att kallas Herr Ulltuss.
– Haha, ja jag är inte säker på vad han tycker om det, men jag tror att han är rätt så stolt!

Hittills har tillvaron bjudit på många överraskningar. Som föreläsningen om stickning på Göteborgs Stadsbibliotek. Ulltussen från Verum var inte så lite nervös, men hoppades att det skulle komma tio personer och lyssna. En lagom stor församling. Det blev bortåt 300.
– En helt ny värld öppnade sig när min dotter Julia övertalade mig att lägga ut bilder på Instagram. Okända människor hörde av sig från hela landet. I dag har jag närmare 18 000 följare. Och tänk att folk vill ta selfies med mig!

Anna funderar en stund och säger:
– Jag tror att varenda kotte uppe i Arvidsjaur har köpt mina böcker.

Stickkurser har redan arrangerats ute i trädgården. Nya planeras till sommaren. Så visst finns det anledning att sticka till Verum och träffa profilen Ulltussen framöver. Hon tycker dessutom om att prata.

Fotnot: Den som vill veta mer om Anna Bergmans verksamhet kan besöka @tantulltuss på Instagram eller varför inte kika in på bloggen tantulltuss.blogg.se

Text och foto: Lasse Lindell

Relaterade inlägg

Så funkar det

admin

Malseröd möter tropikerna i Vittsjö Vitt

admin

Semester

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer