18 C
Hässleholm
2021-07-26
Lokalt

Farozon bjuder in ensamma julfirare

Farozon
För tredje året i rad ordnar restaurang Farozon gratis julbord på själva julafton där den som annars skulle fira jul ensam bjuds på både mat och gemenskap.

Att fira jul innebär för många att familjen samlas i flera generationer kring klappar, gran och dignande bord. Men såklart finns det de som av olika anledningar firar en annan jul – kanske för att man vill, eller kanske på grund av omständigheter som gör att en familjejul inte är ett alternativ. Den som ändå vill ha en plats för möten och gemenskap hälsas välkommen till Farozon på själva julafton, som dukar upp ett helt gratis julbord med dem som firar ensamma i åtanke.

Emin Sen som driver restaurangen Casablanca körde julbord på det här sättet i många år. När han valde att sluta med det ville Daniel Vujic på Farozon ta över facklan.

Tänker främst på de äldre

– Han efterlyste någon som kunde fortsätta med det. Emin har gjort så mycket för Hässleholm och han hade inte ens julbord annars. Framåt julafton har jag redan rullat tusen köttbullar, så man är redan där i hjärnan säger han.

Daniel vurmar främst för alla äldre människor i staden som saknar gemenskapen på julafton.
– Ensamhet bland äldre är ett stort problem. De har byggt upp det här samhället och jag vill gärna ge någonting tillbaka. Det minnet jag håller mest kärt från första årets julbord är hur fem äldre finklädda personer kom och satte sig vid ett bord. Sedan fyllde det på med andra som kom in och undrade om det gick bra att sätta sig hos dem, och till slut satt en massa människor och pratade om minnen från när de växte upp i Hässleholm.

Arbetslaget ställer upp

Som andra dagar blir det en tidig morgon på julafton. När vi träffar Daniel och kollegorna på Farozon är klockan sju på morgonen en tisdag, och en del av arbetslaget är i full färd med att planera nästa veckas meny över morgonkaffet. Bland annat Mattias Lind och Niklas Lundqvist, som tillsammans tog över restaurangen 1997 efter att de lärt känna varandra på restaurangskolan.
– Vi kör husmanskost med en modern twist och skriver menyn vecka för vecka för att kunna utgå från vad vi har möjlighet att köpa in för bra, säsongsbetonade råvaror, säger Niklas.

Under december är det även full fart med julbord och showen Galant & Galet på scenen. Efter att ha testat lite olika grepp genom åren har Farozon landat i konceptet lunch- och nöjeskrog. 13 personer är anställda på heltid och ungefär lika många är inne och jobbar på timmar. Och att få teamet att ställa upp på julafton har inte varit svårt, säger Daniel Vujic.
– Nästan alla är med och jobbar. Vi startar sex på morgonen och jag brukar hinna hem lagom till Kalle Anka, så det finns tid att vara med famijen också.

Många vill hjälpa

När första gratisjulbordet dukades upp för tre år sedan var Daniel lite nervös över att det inte var många som skulle komma. I år uppmuntras den som vill delta att höra av sig och boka plats i förväg för att deltagandet har varit så stort tidigare.
– Jag tänkte att många skulle känna att man signalerade att man hade ekonomiska problem när man valde att gå hit. Men det är verkligen inte tanken. Mina farföräldrar kom till Sverige för många år sedan och hade ingenting – det är viktig att det finns någonstans där människor med olika förutsättningar kan träffas och lära känna varandra.

”Vi bor i en fin stad. När det behövs hjälper folk till. Det är jättemånga som har hört av sig och vill hjälpa till på Julafton!”

Generellt är Daniel stolt över det engagemang som finns i Hässleholm när det gäller att hjälpa andra.
– Vi bor i en fin stad. När det behövs hjälper folk till. Det är jättemånga som har hört av sig och vill hjälpa till på Julafton! Nytt för i år är att Mogges Bageri hjälper oss med bakverk till Julbordet.

Full fart mot 2020

Det börjar bli dags att sätta igång med dagens bestyr på restaurangen och vi passar på att ställa frågan: Hur uttalar man egentligen Farozon?
– Vi tog över restaurangen när den drevs på Golfkrogen och behöll namnet. De som drev den innan oss var far och son, berättar Mattias Lind.
– Hur man uttalar namnet frågar alla, och det är ju bra reklam för oss!

Restaurangen har funnits i de nu­varande lokalerna sedan 2012, och planeringen inför nästa år är i full gång.
– Bland annat har vi fått klart att Ken Ring kommer hit, och till standupen är Robin Paulsson och AddeMalmberg bokade.

Text & foto: erik@mitthassleholm.se

Relaterade inlägg

Multilevel – en garanterad adrenalinkick

admin

Ta en tur i Skåne Nordost från sten i nord till ost i väst – kända och okända

mitthlmadmin

Hässleholm får nytt Café

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer