10.7 C
Hässleholm
2021-09-23
Föreningsliv Hälsa Lokalt

Freeflow – träning för att det är kul

Man vid ett träd
Föreningsliv. Hässleholm Freeflow vill slå ett slag för folkhälsan och samtidigt få Hässleholmsborna att upptäcka upplevelsen i idrottande snarare än att fokusera på prestationen.
– Grunden för oss är att ha roligt, säger Tommy Karlsson, föreningens grundare.

Tommy Karlsson har varit föreningsaktiv i 60 år, och kombinerat det ideella engagemanget med ett arbetsliv som idrottslärare. Under tio år satt han som ordförande i Hässleholms IF, och det var med HIF som han under en ledarutbildning i Liverpool träffade ungdomsledaren Malcolm Cook, grundaren av träningsmetoden Freeflow.
Inom Freeflow söker man upplevelsen av idrotten, snarare än att fokusera på teknik och resultat. ”Flow” syftar på det begrepp inom psykologin som beskriver ett tillstånd där man helt går upp i en aktivitet och inte reflekterar över det man gör, utan bara följer med.
– Det blir självkorrigerande, som när man står och kastar med en basketboll mot en korg. Tanken är att man inte ska utgå från ett facit i sin träning utan hela tiden anpassa sig utifrån sina förutsättningar och sin upplevelse. Bara spring, svårare än så är det inte, menar Tommy Karlsson.

Från fotboll till löpning
När Hässleholm Freeflow startade 2009 var fotboll i fokus. Numera är det främst löpningen som sysselsätter de sammanlagt cirka 200 medlemmarna.
Föreningen engagerar personer i alla åldrar, från barn till seniorer.
– Vi är en flersektionsförening, vilket är ovanligt i dag, då de allra flesta väljer att fokusera på en idrott, säger Tommy.
Han tycker sig se en återgång till de ideal som gällde inom löpningen under tiden på 70-talet då den stora jogging-trenden först kom igång.
– Man springer där det lämpar sig, på skogsvägar och stigar och upplever naturen. Samtidigt finns det en trend inom löpningen där mycket går ut på att visa upp sig. Många arrangemang och tävlingar tenderar att dra mot det extrema.

Jobbar för folkhälsan
Även Freeflow åker med sina medlemmar på en hel del löparrangemang och tävlingar. Men det tydliga fokuset ligger fortfarande på att främja folkhälsan.
– Som förening är vi subventionerade med en hel del pengar från allmänna medel, och då gäller det att ta ett samhällsansvar, menar Tommy Karlsson. Bland annat ordnar föreningen aktiviteter för barn på Västerskolan och Göingevallen.
– Vi kallar det Rörelseträning, man kan säga att det är lite som lågstadieidrott, med mycket innehåll hämtat från gymnastik och friidrott – åla, krypa, stå, hoppa, kasta, fånga.. vi håller på med bollar och grejer också.
Höstens fokus ligger på att ytterligare aktivera seniorerna i samhället genom en utökad satsning på veteranidrott.
– Jag är själv pensionär sedan några år tillbaka och är nog väl skickad att jobba med den gruppen skrattar Tommy.
– Det blir mest promenader, men även lite styrka.

Socialt ansvar
Förutom fotbollen, som var föreningens grundfokus från start har Freeflow bland annat haft en lagsatsning inom Basket. 2016 hade intresset för foboll svalnat bland medlemmarna till den grad att man var nära att släppa sporten.
– Men så kom det många nyanlända till Hässleholm och vi körde igång med dem. Vi startade ett lag och de fick spela i serie. Det gjorde vi i två år, men såg att det blev ingen integration. Det var bara arabisktalande som sökte sig till laget. Men de blev hyfsade fotbollspelare och efteråt är det flera av dem som har gått vidare till att spela i andra lag.

Loppis stärker gemenskapen
Vi träffar Tommy Karlsson vid utegymet på Hässleholmsgården. Många av föreningens aktiviteter utgår därifrån.
– Vi har jobbat nu sedan 2015 för att få till stånd att bygga om ladan till en lokal där vi kan vara vintertid, säger Tommy och pekar mot den stora röda byggnaden bredvid oss.
På söndagar arrangerar föreningen en loppis på Stjärneholmsvägen, och tanken är att intäkterna från verksamheten ska kunna användas till en framtida upprustning av ladan.
Loppisverksamheten är också ett sätt för föreningen att samlas kring något och jobba för ett gemensamt mål.
– Inte minst de yngre medlemmarna får en chans att lära sig att ta ansvar genom att hjälpa till, menar Tommy Karlsson.

Delta i en gemenskap
Där många föreningar idag kämpar med återväxten i en tid då den yngre generationen tycks ha allt mindre tid för engagemang hoppas Tommy kunna inspirera till att se fördelarna med att delta i en gemenskap.
– Det är lätt att missa vad man får tillbaka i form av tillgänglighet till hallar och lokaler där man kan göra saker. Jag själv var med och startade barnverksamheten HIF yngsta för 25 år sedan – som fortfarande är igång – och det är kul att se saker som man varit delaktig i att starta leva vidare i föreningens regi.

Text & Foto: erik@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Kvalitet viktigast hos Sister Petras

mitthlmadmin

Miljömedveten motion med HHF

mitthlmadmin

Hässleholm får nytt Café

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer