18 C
Hässleholm
2021-07-26
Lokalt

Ge och Få – en daglig verksamhet inom LSS som gör stor samhällsnytta

Ge och få är en LSS-verksamhet
ANGELÄGET. Verksamheten Ge och Få som ingår i Hässleholms kommun har funnits sedan 2012, alltså i åtta års tid. Det började i en liten skala efter en idé från handledaren Pontus Brinck. Han var med och startade den godhjärtade verksamheten som har besparat kommunen mycket pengar genom åren.

Ge och Få återvinner kommunens överblivna inventarier som till exempel möbler och vitvaror och fungerar som en möbelförmedling.
– Vi hämtar möbler som inte används och sätter dem i vår lagerhall för förmedling till alla kommunens förvaltningar och anställda. Det gör att kommunens möbler återbrukas, istället för att kasseras. Vi började från noll för åtta år sedan och hade förra året en förmedling på 7087 artiklar från vårt lager, berättar Pontus.

Tre grupper
Just nu är verksamheten uppdelad i tre olika grupper med ca 25 deltagare som är placerade på Ge och Få.
– Det är nu under pandemin för att minimera risken för smittspridning bland våra medarbetare. Vi har bland annat Kvantumgruppen som är integrerad på Kvantum här i stan. De arbetar ute i butiken med att plocka varor. Sen har vi P2-gruppen som bland annat tillverkar Blossblock. Det är en miljövänlig braständare som är tillverkad av stearin från utbrunna värmeljus samt sågspån. Materialen blandas och hälls i äggkartonger.
– Den sociala träningen är viktig för våra deltagare för att bli självständiga i sina vardagliga liv och delaktiga i samhället.

Kör ut skyddsutrustning
Ge och Få var väldigt flitigt anlitade av kommunens olika avdelningar innan pandemin. Plötsligt var deras arbetsinsats inte behövd mer hos gymnasieskolorna och äldreboendena. Det hindrade dock inte Pontus som helt resolut tog kontakt med Krisledningsgruppen i kommunen och erbjöd Ge och Fås tjänster. Och fick ett ja.
– Det vi hjälper Krisgruppen med är att vi kör ut visir, munskydd, handskar och handsprit. Istället för att köra möbler som tidigare. Vi hjälper även till med att färdigställa och paketera långärmade förkläden och visir som är halvfabrikat. Det viktiga i processen var att vi hittade moment i tillverkningen som alla deltagare kunde vara delaktiga i. Det lyckades vi med, menar Pontus och avslutar intervjun med:
– Vi är en daglig verksamhet som gör stor samhällsnytta.

Relaterade inlägg

Hässleholm får nytt Café

mitthlmadmin

Senapspanerad fläskkotlett

admin

Hässleholms unga tennistalang Oskar

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer