18 C
Hässleholm
2021-07-26
Boktipset

Hannahs Bokhörna Författarprofil

Efter många dagar och timmar med solsken var det dags för lite välbehövt regn – åtminstone i Östra Göinge. Vad passar då inte bättre en kväll som denna att utforska olika författare och berättarstilar?

Hör av dig till oss om du har en författare eller bok som du vill tipsa om!

Författarprofil Kazuo Ishiguro 
Av Hannah Lindell 

Kazuo Ishiguro är född 1954 i Nagasaki, Japan (Wikipedia). Han är en brittisk författare med japansk ursprung. 2017 tilldelades han nobelpriset i litteratur med följande motivering: ”i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen” (Svenska Akademien, 2017). Två av hans mest kända verk Återstoden av dagen (1989) och Never let me go (2005) har även filmatiserats.

Jag har personligen läst en del av hans olika böcker och kan varmt rekommenderar dem alla. Det som verkligen gör att Kazuo Ishiguro sticker ut från mängden är att han inte skriver enbart inom en genre. Boken Never let me go behandlar etiska frågor om genkloning och etik. Berättelsen handlar om barns uppväxt på en isolerad engelsk landsbygd. Det som från början verkar vara barn som växer upp i en sorts fosterhem. Senare visar det sig att dessa barnen enbart finns i världen för att donera sina organ till friska individer. I Återstoden av dagen skriver Kazuo Ishiguro om en brittisk butler – allt ifrån hans professionella liv men även om hans komplicerade relation till andra samt om demokrati. Berättelsen utspelar sig i England 1956. 


Vidare har Kazuo Ishiguro berört postkolonialism i boken Vi som var föräldralösa (2000) där det blir tydligt att Ishiguro skriver både ur ett japanskt men även brittisk perspektiv. Det blir tydligt att han är en multikulturell författare. Slutligen har även Ishiguro skrivit en bok inom genren fantasy, vilket tydligt visar att han inte är rädd för att skriva inom olika genrer och stilar. Begravd jätte (2015) utspelar sig några generationer efter kung Arthurs tid. Berättelsen handlar om ett äldre par som beger sig ut på en lång vandring i hopp om att hitta deras son. En magisk dimma finns i hela det brittiska vildmark som de befinner sig i. Dimman omöjliggör för dem att komma ihåg minnen. Vi följer deras långa resa och alla mot och medgångar de möter under vägen.

Nu återstår det att se inom vilken genre Kazuo Ishiguros nästa bok kommer landa i. Kan varmt rekommenderas hans böcker.

Relaterade inlägg

Hannahs Bokhörna – Sommartips!

Hannah Lindell

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer