24.1 C
Hässleholm
2021-07-27
Lokalt Sport

Hässleholms unga tennistalang Oskar

Oskar är en duktig tennistalang
SPORT. Oskar Lindholm är bara 11 år gammal och redan nu en rutinerad tennisspelare. Han har tydliga ambitioner och mål att komma in på tennisgymnasiet i Båstad eller Växjö för att sedan gå vidare och försöka bli collegetennisspelare i USA och förhoppningsvis internationell tennisspelare. Skulle det inte lyckas hela vägen så kan Oskar tänka sig att bli coach då han absolut vill arbeta med tennis i framtiden.

Började tidigt
Oskars tennisintresse började när han var 5 år gammal.
– Det började med att jag väldigt gärna ville börja med en sport. Min mamma och pappa köpte två barntennisracket på IKEA till mig och min syster. Jag tyckte att det var jättekul och började träna i Hässleholms tennisklubb, som är en mycket bra klubb för barn att börja spela tennis i. Sedan har det bara fortsatt, berättar Oskar och fortsätter:
Jag brinner för att spela tennis det (även om jag simmade också ett tag). Jag tycker förstås det är roligt med de flesta bollsporter. Annars gillar jag att läsa och umgås med min familj; mamma, pappa och mina två systrar och vår labrador Bruno.

Älskar träningen
Oskar tycker det är jätteroligt att träna, både fysträning och tennis och lägger 4-5 dagar i veckan antingen på fys, tennis eller tävling.
– Det blir mest tennis eftersom jag inte är så gammal, säger Oskar som tränar för Hässleholms tennisklubb men också med IS-Göta i Helsingborg varje vecka och ibland med EuroElite tennis. EuroElites läger kan vara lite varstans. Senast i Danmark och Höllviken.
– En dröm är att bli ATP-spelare (spelare i den internationella tennistouren). Nu ska jag satsa på att gå upp från mellersta till högsta tävlingsgruppen för min ålder.

Bollkalleuppdrag i Båstad
Du har varit bollkalle i Båstad, hur fick du det uppdraget?
– Det var en av de roligaste somrarna jag haft. Jag fick hjälp av min pappa att skicka en ansökan till svensk tennis och Swedish Open, sen fick jag komma på en uttagning i Båstad tillsammans med en massa andra killar och tjejer. Där fick vi prova att göra de saker som en bollkalle gör. Jag fick jobbet att springa på både dam- och herrveckan i Båstad. Bollkallejobbet var superkul. Jag fick nya tenniskompisar från hela Sverige. Alla som är där älskar ju tennis och spelar själva. Det var också viktigt att vara i tid, kunna regler, göra saker i rätt ordning, sköta kläder och så, men även att vara en bra kamrat och del i ett lag som måste funka. Under turneringens gång så får bollkallarna jobba för sin plats från dag till dag. Jag lärde mig massor om hur det fungerar under tennis-touren och fick träffa spelare.

Foto: Patrick Bengtsson

EuroElites Tennisläger i Danmark
Det är tredje gången i år som Oskar tränar med EuroElite tennis. Han och fyra andra i samma åldersgrupp ingår i ett lag som kallas för the Viking team. Dave Bandelin är chefstränare och känd tennistränare som har tränat många elitspelare i USA. Målet är att några av ungdomarna ska tävla internationellt som juniorer och kanske sedan bli collegespelare i USA. Med alla åldersgrupper var de 24 stycken på lägret. På grund av Coronaviruset så var det bara spelare från Sverige och Danmark. Dock var det Danmarks bäst rankade juniorer. Oskar blev från början rekommenderad till EuroElite tennis av några sparringkompisar och gick senare vidare i uttagningen.

Mångsidig träning på lägren
På lägren har deltagarna mental träning, samt tränar fysik och teknik. Att lära sig respekt för sporten och medspelarna är viktigt.
– Vi hade tydliga regler, fast det är bra. Inga mobiltelefoner förrän en stund på kvällen, sängen ska bäddas, skorna ska stå i ordning. Vi sa alltid tack för träningen och för maten. Det är viktigt att vara en bra kille och ha bra attityd både på och utanför tennisplanen. De som inte klarar det åker ut, även om de är duktiga tennisspelare. Vi hade också teoripass varje dag där vi skrev en del. Men vi gjorde också helt andra saker med EuroElite när vi var lediga, bland annat så spelade vi minigolfturnering och åkte till Bakken.

Framtiden
Till sist, var tror du att du befinner dig i tennislivet om 5 år, har vi framtida Björn Borg?
– Haha, nä… Jag vill fortsätta utvecklas så mycket som möjligt, och sedan får vi se hur långt det når. Förhoppningsvis kommer jag att spela ITF-matcher ute i Europa med EuroElite (ITF=international tennis federation), och förhoppningsvis kommer jag in på tennisgymnasiet i Båstad eller Växjö.
– Jag blev nyligen utvald till årets spelare i Hässleholms tennisklubb, något som jag blev väldigt stolt och glad över. Jag skulle också vilja rikta ett speciellt tack till farfar för sponsring med nya bollar, avslutar Oskar intervjun. Vi på redaktionen önskar honom lycka till i framtiden.

Text: Anita B Svensson
Foto: Privata

Relaterade inlägg

Årets julklAPP

admin

Förbättrad utelek på Nyckelpigan i Lönsboda

admin

Multilevel – en garanterad adrenalinkick

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer