10.7 C
Hässleholm
2021-09-23
Lokalt Nöje

Hässleholmstrollkarl med siktet på en egen show!

Mikael Holmgren
Visst finns det trollkarlar! Mikael Holmgren från Hässleholm är en av dem, och just nu har han fullt upp.
– Det har blivit en uppsving för magi, säger han.

Under december har Mikael Holmgren trollat på Statt i Hässleholm när Lasse Holm och gänget som kört jul­show har tagit paus. Sedan sex år tillbaka är han också ett stående inslag sista torsdagen i månaden på The Bishops Arms i Hässleholm. Nyligen fick han även chans att på hemmaplan inspireras av den magiker som en gång gjorde att han tog upp trolleriet på allvar.
– Allt började med en trollerilåda hos mina föräldrar. Sen när jag kom upp i tonåren tog intresset för mopeder, kompisar och tjejer över, men när jag fyllde 18 fick jag en biljett av min mamma till Joe Labero, och då bestämde jag mig för att jag ville satsa på det här, säger Mikael.

Förundran och ilska

Magin i trollkarlsyrket ligger i mötet med publiken och även om det krävs mycket övning för varje trick så finns känslan av mystik kvar efter nästan 30 år i branschen, menar Mikael.
– Det är så häftigt just i stunden varje gång man möter publik. Människor blir glada, förundrade, irriterade och ibland arga när de inte kan förstå vad det är som händer. Jag trollar med kort, rep, mynt, får sedlar att försvinna eller byta valör…

Och klassiska trick som itusågade damen?
– Absolut, säger Mikael Holmgren, som framöver hoppas få möjlighet att sätta upp en större scenshow.
– Jag har ambitioner att göra en föreställning på 1-1,5 timma. Det hade varit kul att sätta upp på Kulturhuset!

På gränsen till psykologi

Fingerfärdighet är en viktig egenskap som trollkarl, men det handlar också mycket om att vilseleda sin publik.
– Gester som får dig att titta på ett ställe medan jag gör något annat, att avleda genom talet – det är på gränsen till psykologi. Ett trick kan kräva hundratals timmar av övning och man vet inte förrän man testar det om det är bra eller inte. Jag brukar stå framför speglar där jag ser mig själv ur olika vinklar när jag övar hemma.

Uppsving för magi

Mikael, som till vardags jobbar med att sälja husvagnar, driver aktiebolaget Mickes Magi och trollar på allt från stora event till privata fester. 2011 gick han med i föreningen Svensk Magisk Cirkel där han både har möjlighet att lära sig nya trick och utbyta erfarenheter med andra magiker.
– Magi har fått en uppsving de senaste åren, mycket tack vare Peter Brynolf och Jonas Ljung som är fantastiska med sin street-magi och har synts mycket i tv.

Händer det att du själv blir grundlurad när du ser andra trollkarlar?
– Vissa grejer har jag ingen aning om hur det går till, men efter lite tanke kan man ändå lyckas knäcka det mesta när man själv jobbar med trolleri.

Text: erik@mitthassleholm.se

Relaterade inlägg

Dessa sjukdomar

admin

Laddade för revy

mitthlmadmin

Palsternacksoppa

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer