23.2 C
Hässleholm
2021-07-28
Krönika Lokalt Miljö

Hemestern påverkar positivt

Frisk luft och friska lungor
MILJÖ. Hemester och svemester, de två orden kommer vara trendord för 2020, det är jag övertygad om. Trots att begreppen fått sitt uppsving som en följd av något negativt, Covid-19, så tycker jag om själva företeelsen av att semestra i min egen hemtrakt, i det land jag bor i.

Med det sagt så är jag precis hemkommen från en vecka i Jämtland där jag har haft det fantastiskt med sol, vatten, fjäll, cykling, bad och vandring. Allt jag önskar göra på en semester. Önskesemestern ser såklart olika ut från person till person men jag hoppas att vi som samhälle kan ta med oss detta med hemester/svemester även efter Covid-19 och inse vad mycket fint som faktiskt finns på närmare avstånd och på det sättet spara på flygresorna.

Privilegium istället för rättighet
Jag säger inte att vi ska sluta åka på semester utomlands. Jag säger bara att vi kanske inte ska se det som vår rättighet utan att vi snarare som ett privilegium. Då kanske vi skulle resa med mer eftertanke vilket skulle leda till färre resor och med andra transportmedel vilket skulle leda till ett bättre klimat.

Lyxa till det lite
Knepet för att få till en bra hemester/svemester är att lyxa till det lite. Vår familj äter ute och vi lägger pengar på upplevelser. I år har vi klättrat höghöjdsbana, ätit hutlöst många Ottos kulglassar, varit på spa, cyklat i bergen både på skrå och nedför och ätit för många pizzor.

Omedelbar effekt på koldioxidutsläpp
Måste verkligen vi här i Sverige bry oss om detta? Vad spelar det för roll vad lilla jag gör? Det är frågor som ofta kommer fram i klimatdebatten när individen vill frånta sig ansvaret och lägga över den på någon annan, oftast beslutsfattare och företag. De uteblivna flygresorna i spåren av Covid-19 är ett bevis på att det visst spelar roll vad individen gör. Det blev en omedelbar effekt på koldioxidutsläpp och luftkvalitet runt om i hela världen. Beslutsfattare, företag och andra länder måste absolut göra sitt, och det nu. Men det betyder inte att individen, du, inte måste göra något. Det är ett privilegium att bo här där många av oss faktiskt kan göra val. Ta vara på det!

Veronika Ekstrand, miljö- och avfallskonsult

Relaterade inlägg

En insats på blodigt allvar

admin

Inspirerande skogsdag i nätverket

admin

”Vanlig ormrädsla går ofta att övervinna”

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer