10.7 C
Hässleholm
2021-09-23
Föreningsliv

HiH välkomnar alla in i värmen

HiH
Varje lördag och söndag ordnar organisationen Hemlösa i Hässleholm frukost i IOGT-huset. I fem år har Änglarna i föreningen hjälpt Vänner som behöver omtanke för att få en bra start på dagen. För ibland kan en kopp kaffe och en macka göra stor skillnad!

– Det är fem år sedan vi startade vår första frukostutdelning, säger Ingela Hansson som är en av initiativtagarna till Hemlösa i Hässleholm. 

”Änglar” och ”vänner” är hennes ord, när hon pratar om dem som jobbar idéellt i föreningen och dem som får stöttning.
– Då hade vi ingen lokal, utan packade matpaket och gick ut på stan. Även om vi inte visste var vi skulle hitta våra vänner så gick djungeltelegrafen snabbt, berättar hon.

I dag är det ungefär 10-15 personer som varje lördag och söndag kommer till frukostarna. Att vara bostadslös är inget krav – tvärtom är alla välkomna, och när vi stövlar in ungefär en timma efter öppning är ingen av besökarna hemlös. Men Kalle, som egentligen heter något annat, har varit under en lång period.

Tufft att ta sig upp

– Jag levde som hemlös i 4-5 år här i Hässleholm, berättar han.
– En betalningsanmärkning gjorde att det blev omöjligt att skaffa en bostad.

Kalle, som inte kommer från Hässleholm, beskriver hur det ofta är slumpen som avgör att man hamnar på en ort. Att man kliver på tåget utan biljett för att ta sig någon annanstans, och får kliva av på stationen i en stad där man blir kvar.
– Under min tid som hemlös fanns ett tillfälligt boende med fem platser, ibland var det 10-15 personer som ville sova där. Fick man inte plats kunde man hamna på stationen under natten eller så fick man söka upp någon port.

Kalle fick till slut hjälp från socialförvaltningen att etablera kontrakt med en hyresvärd som kunde tänka sig att hyra ut en lägenhet trots hans betalningsanmärkning.
– Om man kämpar med missbruk och diagnoser är det tufft att ta sig någonstans. Man säger att man ska erbjuda hjälp till den som har ett missbruk, och ett boende är ju en bra grund!

”OM MAN KÄMPAR MED MISSBRUK OCH DIAGNOSER ÄR DET TUFFT ATT TA SIG NÅGONSTANS.”

Lite gör mycket

Även om många av besökarna har en tuff livssituation är stämningen vid frukostarna nästan alltid positiv, säger Ingela. 

Det skämtas över kaffekopparna, någon berättar ett reseminne och någon pratar om vad som sagts på radio eller vad man sett på youtube. Kalle menar att föreningens verksamhet har inneburit en vändning i Hässleholm.
– Det har kommit in kläder och frukostarna betyder jättemycket. Kommer man ut i kylan klockan 7 på morgonen letar man gärna upp en brännvinsflaska om man inte har något annat att gå till. Här kan man få en kaffe och en macka i stället.

”Det bästa som har hänt”, ”Känns som att man har fått en familj”, kommenterar några av de andra runt bordet.

Vi pratar om julen som närmar sig och de kalla månadernas ankomst. HiH:s verksamhet bygger mycket på allmänhetens bidrag och inför julen kraftsamlar man för att kunna ge extra stöttning till vännerna.
– Vi drar igång en Swish-kampanj nu, och folk är väldigt givmilda. En gång samlade vi in 27 000 på två dagar, bara genom att uppmana människor att sätta in tio kronor, säger Ingela.

– Vi ger aldrig pengar, utan använder det vi samlat in till att köpa varma kläder, hygienartiklar och för att finansiera våra frukostar. Nu siktar vi på en julfrukost till våra vänner med riktigt god julmat! Under december ska vi även ha en julbod med lotteri på torget varje helg där intäkterna går till våra vänner.

erik@mitthassleholm.se

Relaterade inlägg

Många deltagare i Hjärsåsmotionen

admin

Tvätta händerna, håll avstånd och glöm inte att röra på dig

admin

Det finns inga dåliga väder…

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer