23.8 C
Hässleholm
2021-07-28
Nöje

Laddade för revy

Finjarevyn
Vi närmar oss revytider.
I Finja repas det intensivt inför premiär 22 november, och i grannkommunen Osby laddar svenska mästarna i Revy för sin årliga nyårsshow som lockar besökare från ett stort område.

Finjarevyn har roat sin publik sedan slutet på 80-talet, och har därmed massor av material i ryggsäcken.
När sketchförfattaren Stefan Fridlund bestämt sig för att ta semester från revyarbetet 2019 passar övriga ensemblen på att ta vara på den rika skrattskatt som de förvaltar.

– Årets revy blir en best of-revy, säger Jenny Jönsson, som varit med i revygänget sedan 2005.
– Många man träffar har ju någon favoritsketch som de minns och kan citera, vi hoppas att vi kan pricka in så många sådana som möjligt!

Musik, dans och politik

Kapellmästare Mats F Norgren backas upp av två nya musiker – att det är levande musik som ska ackompanjera ensemblen är en tradition.
– Vi satsar på mycket sång och musik, i år har vi även jobbat på att avancera med dansen genom att ta in en koreograf, säger Jenny.

Igenkänningshumor med griniga gubbar och pimpinetta damer, vad som kan hända på en flygresa och något om våra onda och goda sidor och var man hamnar i livet efter detta står på repertoaren, avslöjar Jenny.
– Och såklart en del politik. Och även om det är sketcher som kan ha några år på nacken så är mycket sig likt. Samma sandlåda och hönsgård, även om det är nya frågor.

Mästartitel i bakfickan

Osbyrevyn vann både ära och berömmelse i Revy-SM 2018. Att förväntningarna kan vara höga är inget som skrämmer ett gäng revyrävar.– Tvärtom, menar Lasse Magnusson som tillsammans med Jessica Persson står för en stor del av materialet till årets föreställning.

Under november pluggas det texter. Det jobbas med dans och koreografi. Kläder ritas och sys upp. Scenen ska planeras och byggas.
– Det är en utmaning att varje år få ihop något som vi vet håller på hög nivå. Det är nu vår sjätte revy, och vi har hittat en modell som funkar. Framgången hänger också på att vi är ett så härligt gäng.

Intresset för Osbyrevyn har ökat från år till år, och att man som publik är från en annan ort gör inget, menar Lasse.

– Vår föreställning är inte en lokal revy där man bara skojar om lokala händelser. Vi tar upp det som händer i Osby men det genomsyrar inte revyn och de nummer som behandlar det lokala är gjorda så att alla får lika stor behållning av dem. Du ska kunna ha lika kul om du rest från Arvids­jaur.

Vill utmana mer

Årets Osbyrevy vill utmana mer än tidigare, och samtidigt leverera det som förväntas.
– Vår ambition är att leverera något nytt, oväntat och fräscht. Vi ser det som en revy­show där vi blandar och ger av revy, dans, musik och interaktion. En modern revy. Årets material slår det mesta av det vi gjort fram till nu, menar Jessica Persson.

erik@mitthassleholm.se
johnny@ espressomedia.se

Relaterade inlägg

Full fart för hela familjen

mitthlmadmin

Tungviktarnas kamp i Nävlinge

mitthlmadmin

Adde Malmberg gör 
fars om föreningslivet

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer