24.1 C
Hässleholm
2021-07-27
Krönika

Livets pärlor!

Ann Jönsson
Under sommaren kan vi leta i turistbroschyrer och besöka så kallat olika ”pärlor” runt om i vårt avlånga land. Det är speciella platser utvalda med omsorg av någon kunnig och som ger oss möjligheter till olika upplevelser.

Jag har besökt några sådana pärlor i sommar. En av dem var på en utsiktsplats där det fanns klipphällar som gjorda för en picknick. Där satt vi med några vänner och såg på havet och solnedgången. Upplevelsen var som tagen ur en reklamfilm för en god öl och den sitter fortfarande kvar i kroppen som ett ljuvt minne. 

Tror dock det är viktigt att vi hela året söker upp och finner små pärlor i livet och inte bara under sommaren och semestern. Pärlorna behöver inte vara platser, utan också upplevelser av lycka, glädje, hänförelse och det som man i kinesisk medicin och filosofi kallar för ”Ling”. Ett annat ord kan vara ”Bliss” eller ”Blessings” som är små välsignelser som kommer till oss i livet. Dessa små eller stora stunder av Ling är viktiga för vårt välbefinnande. De ger oss kraft och energi att orka med vardagen och enligt kinesisk medicin stärker de även vårt hjärta. Det behöver faktiskt inte vara så mycket, något stort eller kostsamt som ger oss denna ljuva känsla. De som ofta har lättast för att finna och skapa dessa pärlor, är de som lärt sig under livet att se det stora i det lilla.

Till exempel så fylls jag med ”Ling” under en härlig simtur i en sjö en sensommardag. Solstrålarna glittrar mot den spegelblanka ytan och det söta varma vattnet känns mjukt mot min hud där jag sakta i tystnaden, blir liksom buren fram. Ett annat exempel är när något av barnbarnen sätter sin lilla hand i min och vi vandrar på en upptäcktsfärd någonstans dit där fantasin får flöda. Det kan också vara en mysig hemmakväll med katten spinnande i knät eller en skön skogspromenad med vindens viskningar i träkronorna. 

Var och en kan finna sina pärlor efter tycke och smak. Vi får flytta vårt fokus för att söka upp dem, precis som när man letar svamp eller skapa egna nya. Har vi lite flyt så kommer de till oss som sköna gåvor eller överraskningar. Vi kan skapa dem genom att till exempel söka upp en plats i naturen som ger frid och ro. Det går också att skapa en liten vrå i hemmet där vi tänder ett ljus, sätter en vacker blomma och där vi kan ”bara vara” en stund, kanske med skön musik i hörlurarna

Pärlorna blir som ”tankställen” av energi i vardagen. Att söka detta en liten stund varje dag skapar frid i sinnet, minskar stress, ger nya krafter och främjar vår hälsa. Som sagt, det viktiga är att vi unnar oss och ger oss detta hela året och inte enbart några veckor på sommaren. Vi behöver verkligen mitt i allvaret ta tillvara vår förmåga
att njuta, skratta, le och känna hur hjärtat öppnar sig som en blomma för allt det fina livet har att bjuda oss om vi väljer att se det.

Ann Jönsson
Naturmedicinska Akademin

Relaterade inlägg

Riktiga Karlar käkar inte paté

mitthlmadmin

Kasta inte – gör något kul av julmatsresterna

mitthlmadmin

Bortskämd

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer