24.1 C
Hässleholm
2021-07-27
Läsvärt Lokalt

Malseröd möter tropikerna i Vittsjö Vitt

Ett reportage om en lokal vingård
Mat & Dryck. I premiärnumret av tidningen Mitt Hässleholm i september förra året besökte vi Michael och Amanda Roey som driver pensionatet Furuliden och för fem år sedan bestämde sig för att anlägga en vingård i Malseröd. Då stod de inför en första skörd – men hur gick det sedan? Vi ringde upp Amanda Roey för att höra fortsättningen på historien om Vittsjö Vitt.

– Vi var väldigt nervösa supertaggade på att smaka på vinet efter att vi satt det på tank hos Åhus Vingård, som stod för att göra våra druvor till vin, berättar Amanda.
Paret Roey stod tysta i flera minuter med samma tanke… de måste ha förväxlat vårt vin med något annat.
– Vi kände båda smaker som inte tog oss till Vittsjö eller Malseröd. Det var snarare tropiska toner. Vi är så glada, imponerade och stolta över resultatet!

Vinet matchade etiketten
Som för alla andra kom Corona och vände upp och ner på planerna. Åhus Vingård kunde inte ta emot besökare som vanligt och beslutade att buteljera allt vin åt alla odlare. För Amanda och Michael innebar det att de snabbt behövde få tag på flaskor till hela årgången, vilket inte heller var enkelt eftersom stängda gränser för import begränsade urvalet.
– Men vi hittade ett företag i Eslöv som hade rätt form på flaskan.
Etiketten var redan framtagen i samarbete med den lokale konstnären Stefan Ingelström.
– Han frågade oss när vi träffades långt innan skörd för att göra etiketten hur vinet skulle smaka, och då hade vi ju ingen aning. Han gjorde en fruktig etikett till de smaker som vi hoppades på, och precis det vinet blev det!
I april landade de färdiga flaskorna i Vittsjö. Som ätande gäst på pensionatet har man kunnat ta del av resultatet. Mottagandet har varit bra, så bra att försäljningen har fått begränsas något, menar Amanda.
– Gäster har velat beställa en flaska till, men vi har begränsat det till två glas per person. Säljer vi ut vinet så har vi ju inget att bygga våra event kring.

Michael Roey i färd med att plocka druvor vid förra årets skörd.

Tid att göra rätt
Och på vingården i Malseröd har projekten gått framåt. Flera vandrare på Skåneleden, som passerar intill, har stannat till och nyfiket undrat vad paret håller på med på platsen. Förutom tusen lavendelplantor som stoppades i jorden strax efter vårt besök förra året har stolar och bänkar snickrats ihop av delägaren Matti Hämäläinen, där förbipasserande kan vila benen. En permanent tältpaviljong har byggts för framtida arrangemang och snart är det dags för en andra skörd av de vita Solaris-druvorna som planterades för fem år sedan. Det dröjer ytterligare en tid innan de övriga plantorna – som utgör den största delen av hela odlingen, ger frukt.
– Det var tufft väder i maj, som gav en naturlig bortsortering av druvor, men vi hade ändå tänkt att beskära hårt för bättre kvalitet, säger Amanda med oböjlig optimism.
– För oss innebar Corona att vi fick massor av tid över för att jobba med vingården. Tid att färdigställa saker – inte i all hast, utan att göra rätt.

Vittsjösmaker
Inför hösten är planerna för pensionatet att lansera satsningen Vittsjösmaker, där Vittsjö Vitt har en självklar plats i menyn, tillsammans med andra lokalproducerade viner och mathantverk. Två flaskor har skickats till den brittiske vinjournalisten Oz Clark som jobbar med bland annat tidningen Wine Spectator, och paret Roey hoppas på internationellt gensvar.
– Nu hoppas vi att vi kan göra om samma resultat med årets skörd, säger Amanda.

Text: Erik@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Humor på slak lina – månadens reportage

mitthlmadmin

Palsternacksoppa

admin

Maltwhisky och grainwhisky

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer