10.7 C
Hässleholm
2021-09-23
Kultur Lokalt

Många möten genom Nellys konst

Nelly Nilsson Nyberg
Nelly Nilsson Nyberg är en av de skånska designers som just nu ställer ut sina verk i Kulturhusets konsthall. Vi träffade henne under en av hennes återkommande familjeverkstäder i Ateljé färgaren och fick höra om hennes resa genom konsten från Vankiva till Tokyo.

Unga innovativa designers från Skåne har just nu fått ta konsthallen i anspråk genom Hässleholms konstförenings utställning ”Skånsk design och formgivning” som pågår till 4 januari.
– Jag vet inte hur man tänkte kring det där med unga, skrattar Nelly Nilsson Nyberg som är 40, bor i Hässleholm och kommer från Vankiva.

slumpen som inspiration

Varje månad ordnar Nelly familjeverkstad i ateljé Färgaren, och dessemellan jobbar hon bland annat med skapande skola i Kristianstad, konstprojekt för grundsärskolan på T4, konstpedagog på kulthurhuset Barbacka i Kristianstad och utförare av offentlig konst, bland annat i järnvägstunnlar i både Hässle­holm och Osby och som illustratör.
– Jag blev tillfrågad om utställningen för ungefär ett år sedan. Allt jag ställer ut är skapat sedan dess.

På bordet ligger ett stort pappersark med snirkliga penseldrag av akvarell. På sina ställen har mönstren fått konturer av tusch där Nelly har sett en figur i det från början slumpmässiga mönstret. En fågel med blundande öga väntar på sällskap från det som kreativa besökare kan hitta i mönstret.
– Jag utgår alltid från vad som visas i konsthallen under familjeverkstaden. Men tycker man att det jag förberett verkar tråkigt är det fritt fram att skapa vad man vill, säger Nelly.

Nelly elefant
tt av Nellys motiv i utställningen Skånsk design och formgivning. Besökarna på famijeverkstaden fick prova att hitta liknande former ur akvarellmönster.

Glaserade kakor i Tokyo

Under sina folkhögskolestudier på konstnärsskola i Västergötland fastnade Nelly för textilkonst och mönsterproduktion. Att inför utställningen få gå tillbaka till fritt måleri och slumpmässiga mönster har varit en befrielse, säger hon. De senaste åren har hon sysslat mycket med illustration, bland annat åt en agentur
i Japan, som fastnat för hennes stil.
– En agent från ett varuhus i Tokyo såg mina saker i hantverksbutiker i Malmö där jag är med i ett kooperativ som driver butiken Formargruppen. Hon kontaktade mig och undrade om jag hade en katalog som jag kunde presentera, men jag hade inget sådant – jag har alltid gjort alla stegen själv, från idé till färdig produkt.

Men när möjligheten dök upp hoppade Nelly på tåget och började skicka skisser till Tokyo.
– Jag skrev på ett kontrakt på fem år och nu finns mina verk bland annat på chokladaskar, kakburkar och som glaserade kakor.

Text & Foto: erik@mitthassleholm.se

Relaterade inlägg

Goda snapsar till sillen i sommar

mitthlmadmin

Marias hästgård brann ner – Nu både bygger och tänker hon nytt

admin

Trosaböckling

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer