11.7 C
Hässleholm
2021-09-23
Hässleholm Mode

Mångfald – hantverk med stort hjärta

Mångfald är en annorlunda butik
MODE/ARBETSLIV. Rättvisemärkt, handgjort, unikt. Butiken Mångfald är en lite annorlunda affär än många andra i Hässleholms innerstad. Förutom att erbjuda en sysselsättning till personer inom daglig verksamhet finns här ett brett sortiment med varma varor.

Arbetsträning
För tio år sedan startade butik Mångfald på Första Avenyn. Mariella Pizarro Rios, som har ansvar för den kreativa verksamheten, beskriver sig som en av inventarierna och var med från start.
– Grunden är att våra deltagare inom daglig verksamhet ska kunna träna inför att gå till ett vanligt jobb, eller få en meningsfull sysselsättning under dagarna, berättar hon där vi ses på kontoret innanför butiken. På plats är även kollegan Margot Olsson, som är ny i gänget på Mångfald.

Samarbete i kommunen
Ungefär tjugo personer deltar i verksamheten på Butik Mångfald. Förutom kontor finns kreativa utrymmen bakom butiksdisken där mycket av det som säljs i butiken tillverkas. Det stickas, broderas och sys kompostpåsar av gamla tidningar.
– Vi har även samarbete med Victoria, som är en annan daglig verksamhet. De tillverkar bland annat mössor, barnkläder och dockkläder som vi säljer i butiken, berättar Mariella.

Kreativitet och aktivitet
Vanligtvis används även källaren för aktiviteter för deltagarna, men under året har det inte varit möjligt på grund av den pågående pandemin.
– Mariella är konstnären och har olika grupper, berättar Margot Olsson och Mariella fyller i:
– Innan hade jag musik, teater och måleri två dagar i veckan, och träningsgrupp med gymnastik, styrka och yoga på tisdagarna. Det är ett roligt jobb, väldigt varierande! Jag jobbade tidigare som personlig assistent och hade café med några av deltagarna på Linnéskolan. Sedan blev jag erbjuden att ha hand om den kreativa biten här när butiken skulle starta – det har varit en rolig och lärorik resa.

Icke vinstdrivande
Margot och Mariella är i grunden undersköterskor, vilket är en förutsättning för att kunna arbeta inom daglig verksamhet. Eftersom kommunen driver butiken som en daglig verksamhet får den inte lov att gå med vinst – alla intäkter går tillbaka till verksamheten.
– Men vi har bestämt tillsammans med deltagarna att vi vill att det ska kännas som en vanlig butik. Vi har fått mycket positiv respons från våra kunder, så det verkar fungera – vi hade en kund igår som tyckte att vi hade väldigt härliga energier här inne, säger Margot.
– Hur kunde hon känna det, Jag var ju inte här igår, skrattar Mariella.

Text & Foto: erik@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Han har gjort 33 Wallanderfilmer och stått på stora scener

admin

Detaljerna gör helheten i ditt sovrum

mitthlmadmin

Bekvämt & mysigt med årets Trend-kollektion från EM

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer