10.7 C
Hässleholm
2021-09-23
Läsvärt Lokalt

Marias hästgård brann ner – Nu både bygger och tänker hon nytt

En nybyggd hästgård
HUS & HEM. – Vad gör du när allt tas ifrån dig? Orden är Maria Thunbergs egna och de blev i högsta grad verklighet för henne och hennes två tonårssöner strax efter påsk förra året. Hästgården i Tulatorp antändes när två svårreglerade bränder härjade i Hästvedaområdet. Nu har det gått ca 1,5 år och vi har fått samtala med Maria om branden, krisen och återuppbyggnaden av gården.

Den 23 april 2019 kommer Maria Thunberg aldrig att glömma. Hon hade firat en härlig påsk med fint väder och en hundvalp som flyttat in till familjen på skärtorsdagen. Första arbetsdagen efter ledigheten satt hon på jobbet i Hässleholm när fick hon ett samtal från en granne. “Det brinner på Åbuamossen och röken ligger på åt ditt håll. Hade jag varit som dig hade jag åkt hem och flyttat på hästarna, för de står mitt i röken.”
– Min kollega, jag och valpen kastade oss in i bilen på väg mot Tulatorp. Redan när vi lämnade stan såg vi den täta svarta rökpelaren på tre mils avstånd. Känslan i magen var inte bra, berättar Maria.
Väl framme på gården var allt kaos. Röken var så tät att de inte såg mer än några meter framför sig. Stora glödande flagor yrde i luften och antände mindre bränder på olika ställen runt om gården. Brandlarmet i huset stod och tjöt och människor som ville hjälpa till slöt upp.
– Tyvärr var räddningsinsatsen från brandkåren en katastrof. 13 minuter senare exploderade min loge i ett eldhav och vi fick fly med livet som insats. Branden spred sig därefter till bostadshus, gästhus och garage. Som tur var klarade sig min familj och mina djur, förutom hönsen.

Krisen gav annat synsätt
Att hastigt förlora sitt hem i en brand är sannolikt något av det mest känslosamma en person kan råka ut för. Det är lätt att förstå Marias första reaktion.
– Den 23 april klockan 12.07 stannade jag till i mitt rökfyllda vardagsrum och insåg att allt jag ägde snart skulle vara borta. Vilka saker i ditt liv är egentligen värt något? Saker kan vara användbara, vackra, värdefulla, väcka minnen och framför allt vara en del av din identitet. Så när allt tas ifrån dig går även en stor del av dig själv förlorad. Så tänkte och kände jag i början, berättar hon.
Efter att ha bearbetat förlusten har Maria numera landat i ett annat synsätt.
– Det jag kan säga med säkerhet idag är att jag numera inte definierar mig via de saker som jag äger. Istället handlar det mer om vem jag är i mötet med andra människor som jag har runt omkring mig. När jag nu får chansen att börja om så gör jag mycket mer medvetna val. Jag förespråkar en minimalistisk livsstil där livskvalitet inte mäts i saker eller pengar.

Nystart trots allt
Maria berättar att hon först kände sig väldigt tveksam till att bygga upp gården och flytta tillbaka igen.
– Ja, från början ville jag inte alls flytta tillbaka. Men jag skaffade ett juridiskt ombud som hjälpte mig att inse att det absolut mest ekonomiskt fördelaktiga var att bygga upp gården igen på samma plats. Om jag inte skulle känna för att flytta tillbaka när den var färdig så kunde jag alltid sälja en nybyggd hästgård. Nu längtar jag verkligen tillbaka ut på landet igen och stödet som jag fått från Länsförsäkringar har varit över förväntan. För att markera en nystart så valde jag att flytta huset och vrida det något så att gårdsmiljön blev lite annorlunda jämfört med tidigare.

Nybyggnation av gården
När Maria väl bestämt sig för att bygga upp gården på nytt så var materialvalet enkelt.
– Med tanke på vad som hänt ville jag återuppbygga ett hus i sten i stället för mitt gamla trähus. Sedan finns ju möjligheten att göra förändringar i ritningarna när jag bygger nytt, så jag valde att exempelvis bygga in verandan så att vi får en riktig hall. Så slipper vi dra med oss grus när vi ska gå mellan vardagsrum – toalett – ovanvåning.
Materialet Maria bygger i är lågenergiblock i lättbetong som har en hög värmeisoleringsförmåga och som inte brinner. De består endast av naturmaterial som kan återvinnas till 100 %.
– Jag försöker bygga i en stil som utgår från mitt gamla hus från början av 1800-talet. Men med modern standard och med en väl tilltagen isolering i taket. För mig är det viktigt med naturliga materialval för att göra ett så litet klimatavtryck som möjligt. Till exempel så är mitt nya platsbyggda kök lokalt tillverkat och helt i trä. Jag kommer även att sätta upp solpaneler på taket till ekonomibyggnaden. Tanken är att de ska täcka mitt behov av el samt även räcka till att ladda min elbil som jag ska använda till att pendla till jobbet med, beskriver hon.

Framtiden i nya huset
När framtiden kommer på tal är det välgörande att höra Marias tankar efter allt hon och familjen gått igenom. De hoppas kunna flytta in 1 december och fira jul i nya huset.
– Framtiden ser ljus ut, konstaterar Maria och lägger till några avslutande ord:
– Till alla er som går igenom en kris: Det går att komma tillbaka och just nu känns livet bra och hoppfullt igen. Precis som för mina smultronplantor så är det när man befinner sig mitt i skiten som man växer som mest!

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: privat

Relaterade inlägg

Minska på engångsprodukterna

admin

Karins i Broby firar 50 år

admin

En sann lokal entreprenör

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer