24.1 C
Hässleholm
2021-07-27
Kommun

Musikteaterskolan redo för scenen!

Musikteaterskolan i Bjärnum
Varje år kommer 40 nya elever från till Bjärnum för att lägga all sin tid på sång, teater och dans. Vi träffade årets elevkull, som just nu är aktuella med sin första höstshow.

En gång till, från början – Fem, sex, sju, ått..

Sara Termén
Sara Termén undervisar eleverna i sång, både individuellt och i grupp.

Jo, det är lätt att dra sig till minnes filmer som 80-talsklassikern A Chorus Line när årets musikteaterklass finjusterar steg i danssalen under ledning av  Mattiaz Andersson, danslärarare med 15 års erfarenhet från musikalscenen som själv en gång var elev på Musik­tetaterskolan i Bjärnum.

– Mycket handlar om att skaffa en teknik som gör att man inte sliter ut sig, men det är också väldigt viktigt att uttrycket är äkta, själen ska få ta sin plats, säger hon.

Show med pop och rock

Vi kikar in i salongen – scenrummet – där hälften av eleverna håller på att gå igenom en scen inför årets höstshow som i år har fått namnet Insidan.
– Den utspelar sig på ett bibliotek och handlar om att det som syns på utsidan av oss inte alltid speglar det som finns på insidan.. Vi brukar hålla lite  hemligt vad våra shower ska innehålla fram till premiären, säger Sara Termén.

När denna tidning landar hos läsarna är dock premiärdatumet passerat och en föreställningshelg återstår – 22-24 november. Därmed kan vi avslöja att det är Spice Girls som strömmar ur högtalarna i danssalen där eleverna övar – höstshowens fokus ligger på dans och sång med pop- och rockmusik som bas, där alla eleverna har varsin soloinsats.

Repetition 1
Mattiaz Andersson var själv elev på Musikteaterskolan i Bjärnum för 19 år sedan. Nu är han tillbaka som danslärare med lång erfarenhet från musikalscenen i bagaget. Här pågår repetition inför årets höstshow, som spelas när denna tidning kommer ut.

Från Lumpen till scenen

Jonas Tollesson från Grebbestad och Elin Werling från Säffle har tid för en pratstund efter avslutat pass.
– Jag var med i en musikaluppsättning där jag gick på gymnasiet i Uddevalla. Därefter har jag gjort lumpen, och sedan sökte jag hit, berättar Jonas.
– Flera av mina vänner har gått här, och varit jättenöjda, säger Elin som också har medverkat i flera musikaler, bland annat på Säffleoperan.

Jonas Tollesson och Elin Werling
Jonas Tollesson och Elin Werling trivs bra på Musikteaterskolan
Musikteater-skolan i Bjärnum

Musikteaterskolan är en ettårig folkhögskoleutbildning med fokus på sång, dans och teater.

Utbildningen drivs av Markaryds folkhögskola men är förlagd till Bjärnum. Bland tidigare elever som har gått Musikteaterskolan finns kända namn som Miriam Bryant och Shirley Clamp.

Markaryds folkhögskola har även en utbildning som heter  Show och Musikal, som lämpar sig för den som vill skaffa sig grundläggande kunskaper i sång, dans och teater. 

De flesta som söker utbildningen i Bjärnum – som är en folkhögskoleutbildning – är mellan 20-25 år. För att hänga med i tempot bör man ha goda kunskaper i både sång, dans och teater.
– Efter året här är drömmen att komma in på en högre utbildning, som Balettakademin eller Artisten och sedan fortsätta… var det slutar får man ju se, säger Elin.

Utöver schemalagd lektionstid är det repetitioner kvällstid under arbetet med föreställningen som gör att dagarna blir långa.
– Vi brukar ha samling och uppsjungning 8.30… sedan kan repetitionerna pågå ända till klockan 21, säger Jonas.
– Men det är väldigt roligt. Det är lite som att leva i en bubbla när man går här, och vi har tillgång till skolan dygnet runt. 

Repetition 2
Höstshowen har fokus på sång och dans, och varje elev får göra en solo­insats. I danssalen sätter eleverna stegen till ett Spice Girls-medley.

Startade 1985

Det blir dags att bryta för lunch och vi sitter ner med lärarlaget. Jörgen Strid  är lärare för de elva elever som går utbildningen Studio Live Produktion och lär sig om ljud och ljus.
– Jag har jobbat här i 28 år. Från början var det nykterhetsrörelsen som startade utbildningen 1985 för att unga skulle ha något meningsfullt att göra. Sedan har det vuxit, säger han. 

Utbildningen Studio Live har elva elever, som lär sig om både ljus och ljud för scen och studio. Inför höstshowen är de fullt sysselsatta med att ljussätta scenen för musikteaterelevernas framträdanden.
– Det är perfekt att kunna kombinera båda linjerna under samma tak, säger Jörgen Strid.

”Ge inte upp drömmen”

Finns det då en möjlighet för 40 elever att hitta en framtid som artister? Danslärare Mattiaz Andersson ser tillbaka på tiden mellan han själv gick ut musikteaterskolan och idag och ger rådet:
– Fortsätta att kämpa och ge inte upp. Den som jobba med detta kommer att få massa nej, men man får inte ta det personligt. Ibland handlar allt om att vara på rätt plats vid rätt tid.

Och även om året på musikteaterskolan inte leder till en artistkarriär finns andra lärdomar som är viktiga för livet.
– Man stärker självkänsla och självförtroende och blir bra på att stå inför människor i alla sammanhang.

Text & Foto Erik Johannesson

Relaterade inlägg

Höstterminen en ny vår för Jacobsskolan

mitthlmadmin

Böcker på väg!

mitthlmadmin

Publishingpris till #mitthässleholm

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer