18 C
Hässleholm
2021-07-26
Özz Nüjen
Kultur Nöje

Özz ger sitt bästa – varje gång!

Özz Nüjen ligger i startgroparna för premiär av standup-showen Världens historia, tillsammans med komikerkollegan Måns Möller. Men innan dess gjorde han ett återbesök i Hässleholm.
– Det kändes kul att vara med på upptakten, säger komikern.

Özz minns sin allra första standup på Engelen i Gamla stan, Stockholm.
– Jag testade och folk skrattade. Det gick bra första gången, sedan gick det åt helvete andra gången. Hade det varit tvärtom hade jag kanske inte fortsatt, säger han.

I dag är Özz namn starkt sammankopplat med gräddan av den svenska standup-scenen. Han syns även som krönikör, föreläsare, inhoppande programledare för SR:s lördagsklassiker Ring så spelar vi och som skådespelare på scen och ­ film.

– Jag är ju skådis i grunden, och det kanske inte många vet om mig är att jag gör mer på teaterscenen än som standup-komiker. Förra hösten bodde jag i Göteborg och spelade med i Hemsöborna för fulla hus. 15 000 personer såg föreställningen, och gör man en standup någon minut i teve kanske man har 800 000 tittare.

SVERIGETURNÉ TILL VÅREN

Under oktober hade standup-showen Världens Historia – Den osminkade sanningen – premiär i Stockholm, därefter följer Sverigeturné under våren.
– Jag vill göra så många olika saker så att det gör ont ibland, säger Özz. Samtidigt vill jag göra allt så bra som möjligt. Om inte folk kom och tittade på det jag gör så hade jag inte kunnat göra det.

SMÅKLUBBARNA GRUNDEN

Standup i Sverige växer eftersom det hela tiden kommer nya komiker, och att tacka nej till småklubbarna när man har nått ut brett är inte okej, anser Özz.
– Det är inte schysst. Det är de klubbarna som gjort att man har blivit något, då kan man inte säga ”nej tack – ni får komma på mina stora shower” till den publiken.

Går det att hålla reda på att man inte kör samma material som sist när man återkommer till en klubb där man har kört innan?
– Jag har 6–7 timmars material som jag blandar och ger av, det är såklart svårt att lova att man inte upprepar sig ibland. Men jag gör alltid mitt bästa för publiken – de har kanske tagit ledigt, skaffat barnvakt och betalat dyra biljetter. Det går inte att bara spela Allan.

EN RÖST I SAMHÄLLET

Som krönikör och flitig debattör i sociala medier är Özz mån om att stå upp för rätten att utöva sitt värv.
– Jag kom till Sverige från Kurdistan och har upplevt förtryck och åsiktsregistrering.

Jag älskar vårt Sverige, som ger mig tillstånd och tillfälle att skämta om vad jag vill. Det förvånar mig att så många snackar skit om Sverige idag.

Vi ligger topp fem på så många områden och det är viktigt att inte tröttas ut av dem som har ropat varg så länge att de tror att vargen verkligen finns!

Özz Nüjen

Relaterade inlägg

Böcker på väg!

mitthlmadmin

Titta Musik! Lyssna, spela, dansa…

admin

Christer Bording fann sitt svarta guld i Göingebygden

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer