23.2 C
Hässleholm
2021-07-28
Lokalt Näringsliv

30 år som skomakare – Man blir inte rik, men jag älskar min frihet!

Skomakaren i staden
1989 köpte Emilio Zeidan upp inventarierna i ett skomakeri i Tyringe. 30 år senare jobbar han med samma maskiner och en bred kundbas mitt i Hässleholm. ”Man blir inte rik, men jag älskar min frihet” säger Emilio om sitt val av yrkesbana.

Den gamla slipmaskinen från Munka Ljungby som bearbetar en gummiklack fyller Emilios skomakeri med ljud och doft som vittnar om hantverk av den gamla skolan. Sommarmånaderna är inte högsäsong för skomakare, menar Emilio Zeidan, men trots det är det en strid ström av kunder i butiken när vi besöker honom en varm måndag då torget utanför är ganska välfyllt av semesterlediga Hässleholmsbor och besökare.

– En del kommer in bara för att få känna doften, säger Emilio, som verkar vara en stolt utövare av ett yrke på utdöende.
– Många har sina skor ett år eller två och köper nytt sen. Det finns bra skor att få tag på, men då ska du handla i en butik där det kostar lite mer. Idag kan man titta i farmors eller morfars garderob och hitta fina skor som håller många år än – så kommer det inte att vara i framtiden.

”TIDEN HAR GÅTT FORT”

Emilio kom till Tyringe från Libanon 1988 på grund av oroligheter i det tidigare hemlandet.
– Jag hade inte så lätt för skolan så jag började jobba tidigt på en skofabrik. När jag bodde på förläggning i Tyringe lärde jag känna en präst som tipsade om ett skomakeri som var till salu, så jag köpte inventarierna och startade eget. Tiden har gått fort , jag vet inte hur det gick till säger Emilio, som idag är 55 år, har tre vuxna barn tillsammans med sin fru – och givetvis en hel del trogna stamkunder!

Emilio sätter raskt igång med att klippa till en ny bit kardborre och sy fast den i den gamla industrimaskinen av märket Adler som drivs med fotpedal. Under tiden hinner han lära sig den finska glosan för ”rosor” och få en korrekt översättning av ordet ”perkele” från Rita som har finska som modersmål.
– Tiotusen rosor till dig, avslutar Rita affären efter att ha prutat något på det föreslagna priset sedan skon sitter som den ska.

Långvariga relationer

En av dem, Rita, kliver in i butiken och det visar sig att hon har nyttjat Emilios kunnande i mer än 25 år.
– Jag började gå till dig när du hade lokal vid Ica Maxi, säger hon, och håller fram en sandal.
– Jag måste trycka till extra här för att kardborren ska fastna och när jag vill ha en extra strumpa höst och vinter funkar det inte alls!

Emilio sätter raskt igång med att klippa till en ny bit kardborre och sy fast den i den  gamla industrimaskinen av märket Adler som drivs med fotpedal. Under tiden hinner han lära sig den finska glosan för ”rosor” och få en korrekt översättning av ordet ”perkele” från Rita som har finska som modersmål. 

Rita är en av stamkunderna, som trots att hon flyttat till
grannkommunen Obsy återkommer till Emilios skomakeri.

– Tiotusen rosor till dig, avslutar Rita affären efter att ha prutat något på det föreslagna priset sedan skon sitter som den ska.

TUFF MEN TRIVSAM TILLVARO

Alla kunder verkar vara stammisar, och varje liten justering av allt från snedsittande sandaler till brustna sömmar på hundkoppel genererar en stunds samtal. Emilio, som är uppenbart pratglad verkar trivas som fisken i vattnet.
– Jag älskar min frihet och struntar i pengar så länge jag har till det viktigaste. Det här var perfekt när barnen var små – att ha tid att träffa dem och skjutsa eller hämta när det behövdes.

Verksamheten i skomakeriet består heller inte bara av småreparationer över disk. Emilio erbjuder nyckeltillverkning och tar en hel del jobb med att reparera till exempel ridsadlar och båtkapell.
– Sedan i januari har jag börjat samarbeta med gym i Hässleholm och sätter nya sitsar på slitna träningsmaskiner. Genom åren har jag både tillverkat scenskor till Anna Lena Brundin och medeltidsplagg åt dem som är med på Hovdalas medeltidsdagar.

Hur ser du på framtiden för centrum i Hässleholm?
– Det skulle behöva hända mer saker vid torget. Kanske en Padel-bana eller ett inglasat utrymme mitt på torget där caféer och restauranger kunde ordna servering och mer aktiviteter på helgerna. Folk vill kunna köra hela vägen in till stan och lätt hitta parkering och butikerna skulle behöva ha öppet längre på dagarna när inte alla jobbar. Jag skulle också vilja se andra momsregler för småföretagare så att fler av de som är unga i dag också vågar ta chansen att starta eget.

Relaterade inlägg

Ta ett miljövänligt avstamp

admin

VÄGVISARE PÅ MINNENAS AVENYER

mitthlmadmin

Senapspanerad fläskkotlett

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer