18 C
Hässleholm
2021-07-26
Lokalt

Skördetid på Hovdala slott

Hovdala Slott - Jenny Lindberg
Hovdala Slott med omgivningar visade sin bästa sida när årets Skördefest arrangerades i slutet av September. På plats fanns lokala producenter av råvaror, förädlade odlingsprodukter och hantverk.

Visste du att hundratusentals ton äpplen från svenska trädgårdar ruttnar bort till ingen nytta varje år? Susanne Welander Vretare som under skördefesten på Hovdala slott var på plats med Mellbymustarnas portabla utrustning och kämpade emot svinnet – här kunde besökarna göra must utan kostnad av medhavda äpplen.
– Jättegott, tyckte Stefarn Airoldi, som hade tagit med sig vildäpplen från Skivarp som han plockat under en promenad.

Årets Skördefest på Hovdala slott skapade bokstavligen kö! Besökare mitt på den soliga dagen fick sitta en halvtimma i bilkö för att bara komma fram till slottets parkering.

– Fantastiskt kul att det kommer så mycket folk, säger Slottsträdgårdmästare Jenny Lindberg som vi träffar just i Slottets köksträdgård.

– Vi har 60 utställare här i år. Lokal mat och hantverk, och så har vi satsat på Hållbarhet som tema. Ett annat tema som vi har jobbat med under året på Hovdala är att lyfta fram tjänstefolket, som ofta hamnar i skymundan. Vi i trädgården har fokuserat lite extra på naturens tjänstefolk – alltså våra bin, insekter och andra pollinerare.

ETT TILLFÄLLE ATT SPRIDA KUNSKAP

Vid Hässleholms biodlare representeras just denna grupp. Honungsburkar och bivaxprodukter är tätt omsvärmade av en mängd besökare från områdets bikupor. Föreningens ordförande, Nils Reppen, försäkrar oss om att de är snälla när vi närmar oss med kameran för en bild.

– För oss är det här främst en dag för att sprida kunskap och information om vår verksamhet, säger Reppen, som tidigare under dagen har hållit en föreläsning om sitt eget projekt Adopt a Bee.

biodlingsföretaget Grönalund

FÅGELBORD FÖR EN LIVSTID

Fågelholkar - Jan Lind

Borden dignar av nyskördade grönsaker, hantverk, trädgårdsprydnader. Jan Lind från Hästveda har sin egen specialitet – fågelholkar – till försäljning.

– Många gillar mitt fågelbord i ek. Det håller en livstid, men bara materialet kostar 350 kronor, så jag tjänar inte mycket på dem, skrattar han.

Hur har skördeåret 2019 varit då? Den samlade erfarenheten verkar vara lite sådär!
– Vi brukar ha lång kö här med människor som vill musta, säger Susanne Welander Vretare, det är ont om äpplen i år! Christian Nilsson från Rävninge som driver musteri och biodlingsföretaget Grönalund är av samma uppfattning.
– Men den must vi hade med hit tog ändå slut, så jag fick lov att köra hit med en ny laddning, säger han.

Must

Text och bild: Erik Johannesson

Relaterade inlägg

Hemestern påverkar positivt

admin

Ädla Drycker

admin

Lokal företagare

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer