24.1 C
Hässleholm
2021-07-27
Redaktörens val

Solenergi

Solenergi

Så funkar solceller

Det finns många myter och okunskap kring valet av solceller som energikälla. Eller vad sägs om följande: Nu när elpriset är så lågt, så finns det ingen ekonomi i att satsa på solceller. Eller: Det räcker ju inte att vi bara får el när solen skiner.

Men faktum är att långa vintrar är inget hinder för solceller.Produktionen fortsätter trots sämre och kallare väder. Enligt undersökningar gjorda i Norge så har man kommit fram till att läckaget ökar ifall det är för varmt. Så det svenska klimatet är egentligen perfekt för solceller. I Tyskland så kommer ca 8% av all el från solceller. I Sverige är motsvarande siffra 0,1%. Detta trots att instrålningen i Sverige är lika hög som i Tyskland.

Statligt stöd

Visste du att du kan få ända upp till 60 procent av investeringen i statligt stöd när du installerar solcellsbatteri hemma? Då kan du använda din egen solel även när solen har gått ner. Enligt Energimyndigheten så har det avsatts 736 miljoner under 2019 till investeringsstöd. Du kan få stöd upp till 20% av investeringskostnaden, utbetalat som ett engångsbelopp. Enligt myndigheten så gäller satsningen fram till årsskiftet 202

Så mycket kan du spara

Ett högre elpris som i exempelvis Tyskland, så hade kalkylen varit väldigt gynnsam för en satsning på solceller. Men du kan via Eon:s hemsida ta fram kostnad per månad och därmed också hur lång tid det tar innan investeringen går plus. Beräkningen tar hänsyn till takareal, lutning och väderstreck. Men hur du än räknar så blir det lönsamt över tid. Plus då att du får ett miljövänligt alternativ. En investering i ditt samvete.

Relaterade inlägg

Fakta om shopping & kundklubbar

mitthlmadmin

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer