18 C
Hässleholm
2021-07-26
Kommun

Studera teknik och forma framtiden

VR på Möjligheternas Värld
Under vecka 46 pågick mässan Möjligheternas Värld i AV Medias lokaler. Där fick grundskole­elever möta teknikstuderande gymnasister för att inspireras och få en bredare bild av vad det innebär att utbilda sig till ett teknikyrke. Och satsningen på att öka intresset för teknik fortsätter.

Vill du påverka världsutvecklingen? Kanske jobba med framtidens design, miljöprojekt eller utveckla nya produkter? Marie Gårdemyr,  samordnare för Teknikcollege i Hässleholm, hoppas kunna inspirera fler unga till att söka tekniska utbildningar.
– Det öppnar dörren till en värld av möjligheter. Vill man jobba med kreativ problemlösning i team med andra så är en teknisk utbildning ett bra val. 

Testade framtidens teknik

På Möjligheternas Värld fick deltagarna möta framtidens teknik och traditionella industrimoment i olika stationer. Bland annat kunde man genom att ta på sig en VR-hjälm besöka framtidens smarta fabriker, testa att svetsa, framställa ritningar i CAD-program eller träffa studenter från Lunds tekniska högskola som tillsammans byggt en Formel 1-bil som fanns med på mässgolvet.

På ena sidan av lokalen fanns en station där man skulle bygga ihop en legomodell enligt instruktion från en person som befann sig i andra ändan av mässhallen med hjälp av en teknik kallad remote guidance, som används inom industrin. 

Tjejer i fokus

De senaste åren har vissa tekniska utbildningar i Hässleholm lockat enbart killar. Något som Marie Gårdemyr hoppas kunna vara en del i att förändra.
– Vi kommer att dra igång tjejkvällar med teknik nu, där kvinnor och tjejer som jobbar med eller studerar till tekniska yrken kommer för att ge inspiration.

Målgruppen är tjejer på högstadiet och första träffen blir den 11 december på Jacobsskolan. Många som känner att de vill vara en del av att påverka världen inför framtiden väljer idag ett samhälls­orienterat program, men vi behöver fler tjejer på den tekniska sidan!

Samarbete med fördelar

Teknikcollege är en satsning som knyter ihop skolan med företag. Till exempel garanteras elever som börjar på det industritekniska programmet 2020 både truckkortsutbildning och sommarjobb hos företag i närområdet.
Företagen är även delaktiga i planeringen av utbildningarna och ser till att maskiner och teknisk utrustning är samma som den man möter i arbetslivet.
– Det finns ju en arbetsmarknad som skriker efter utbildad personal.

På HTS  finns möjligheten att studera ett fjärde år, TE4, och då blir man gymnasie­ingenjör vilket ger möjlighet att söka många jobb utan vidare studier på högskola, säger Marie Gårdemyr.

Relaterade inlägg

Hässleholm Tourist Information – Med Infopoints mitt i stan och på flera platser i kommunen

admin

Musikteaterskolan redo för scenen!

mitthlmadmin

Publishingpris till #mitthässleholm

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer