23.2 C
Hässleholm
2021-07-28
Nöje

Tungviktarnas kamp i Nävlinge

Traktorslalom
Parallellslalom med traktorer lockar tusentals åskådare till ett spannmålsfält utanför Nävlinge. Snart är det dags igen för årets Traktorrace.
– En riktig familjedag, säger Christer Axelsson, en av arrangörerna.

Christer Axelsson sitter själv i traktorn när vi hörs per telefon och berättar att han ser fältet som utgör tävlingsbanan för Nävlinge Traktorrace 2019 från sina ägor.
– Det har odlats spannmål där i år, så det är skördat nu. Ett tidigare år hade vi tänkt att köra tävlingen på ett majsfält, men det var mycket osäkert om majsen skulle hinna bli klar, så vi fick flytta till en annan åker, berättar han.

Nionde året

Traktorracet i Nävlinge är inne på nionde året. Det som började som ett vänskapligt arrangemang där Nävlinge LRF bjöd in närliggande avdelningar för att stärka gemenskapen har växt som vete i gynnsamt väder.
– Första året kom trehundra besökare. Därefter åttahundra, tolvhundra.. de senaste åren har vi legat på ett publiksnitt på omkring femtonhundra besökare, berättar Christer Axelsson, som sitter i den lokala LRF-styrelsen.

Slalom för tungviktare

Tävlingsmomentet består av två para­llellslalombanor. Två traktorförare möts  i sina maskiner, kör ena banan för att sedan backa in i en fålla. Därefter körs banan tillbaka, sedan byter traktorerna bana med varandra och kör samma moment en gång till.
– Banorna är inte helt identiska, så det får gå till så för att förutsättningarna ska bli lika för de tävlande. Tidtagning avgör vem av de tävlande som går vidare.

Är det vanliga jordbrukstraktorer som deltar?
– I regel är det det. Sedan har vi några som pysslar med att sätta in bilmotorer i traktorer som brukar vara med, men de går nästan för fort!

Testa att köra traktor

Av de vanligtvis omkring 25 tävlande ekipagen är uppslutningen stor bland lokala lantbrukare.
– Det är god stämning och en vänskaplig tävling, men jag kan säga att när de står på startlinjen är det ändå blodigt allvar, skrattar Christer.

Utöver tävlingen brukar dagen bjuda på bland annat uppvisning av både en del veterantraktorer och nyare jordbruksmaskiner. Christer, som inte tävlar, höll förra året i en station där besökarna fick prova på att själva köra traktor mot en liten kostnad.
– Vi räknade baklänges från summan vi fick in och kom fram till att det var 70 personer som hade provat att köra förra året. Vi kommer att erbjuda samma möjlighet i år. Ett annat stående inslag är Equemenias scouter som säljer grillad korv, och ibland bakar pinnbröd. 

Vandringspris med tyngd

Förutom äran att stå som segrare bland grannskapets lantbrukare och andra deltagare brukar ett sponsrat pris tilldelas den som vinner tävlingen.
– En vinkelslip eller något liknande. Det finaste priset är ändå den vandringspokal som funnits med från början. Första året bestod den av en järnstång med en påsvetsad fälg. Därefter har varje vinnare svetsat på ytterligare något, så det börjar bli en rejäl pjäs skrattar Christer.

Arrangemanget går av stapeln den 26 oktober, och för den som önskar delta i tävlingsmomentet finns det fortfarande möjlighet att anmäla sig när denna tidning når läsarna.
– Det blir en trevlig dag för hela familjen med ett inträde som är anpassat för att alla ska kunna delta säger Christer.

Relaterade inlägg

Adde Malmberg gör 
fars om föreningslivet

mitthlmadmin

Mixess hyllar kvinnliga låtskrivare

mitthlmadmin

Anders Jansson till Kulturhuset

mitthlmadmin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer