24.1 C
Hässleholm
2021-07-27
Näringsliv

Vittsjö Vingård

Vieån rinner sakta mellan gran, tall bok och björk. I varsin hängstol har Michael Roe och Ali Alkatlaby parkerat sig. Det är fyra år sedan som 500 vinplantor sattes i jorden på åkersluttningen som breder ut sig nedanför oss. Sedan dess har ytterligare sticklingar drivits upp och ytan med växande vin har mer än tredubblats. För Michael, som också driver Furulidens värdshus i Vittsjö tillsammans med sin fru Amanda Roe, är satsningen på en egen vingård på sätt och vis en tillbakagång till rötterna.

– Jag växte upp i en liten by som heter Corning i staten New York, inte helt olik Vittsjö. Den ligger i vinregionen Finger lakes, som är mycket intressant just nu och har plockat hem massor av priser. Där började jag jobba på vingård när jag var 17, och intresset har hängt med, berättar han.

EN VACKER VY

När Amanda Roes far, vinjournalisten Jan Samuelsson – som bor i huset intill vingården – drabbades av sjukdom och blev bunden vid hemmet bestämde sig Michael för att väcka liv i sina vinodlarambitioner.

– Jag ville ge honom något att titta ut över genom sitt fönster. Jag hittade en samarbetspartner, Matti Hämäläinen, som gick in som delägare i projektet. Det krävs både tid och pengar för att göra detta verkligt.

Vittsjö Vingård

Ali Alkatlaby är anställd för att sköta det dagliga arbetet med vingården – från ogräsrensning till nyplantering.
– Jag kom från Syrien till Sverige för fem år sedan och har arbetat på vingård i många år berättar han.

PLANERAR FÖR AGROTURISM

2019 blir ett spännande år. De svällande druvorna som snart når full mognad kommer att skickas till Åhus för att processas till vitt vin.
– Vittsjö Vitt är arbetsnamnet. Konstnären Stefan Igelström håller på att designa den första etiketten till oss, berättar Amanda Roe.

– Vi ser att vingården ska kunna ingå i ett helhetskoncept kring verksamheten med pensionatet.

Tanken är att få igång en agroturism-anläggning där besöket i sig blir en upplevelse. Skåneleden går precis förbi, och intresset för vandring ökar enligt mätningar.

Nyligen har 800 lavendelplantor beställts som ska rama in helheten, och Michael pekar ut var de specialbeställda valvbågarna ska stå som blir porten in till vingården.
– Vi håller även på att planera för en paviljong som ska funka både som mottagningscenter och kanske en scen för musikarrangemang, berättar han.

Två olika druvor, den gröna Solaris och röda Rondo, växer nu på området. Sorterna är anpassade för att klara vårt klimat och antalet soltimmar under sommaren är avgörande för resultatet på skörden.
– Min pappa sa redan för tjugo år sedan att inom femtio år kommer detta att vara en vinzon, säger Amanda.
– Med ett förändrat klimat kommer vinkartan att ritas om. Vi träffade en tjej på en champagneprovning som har familjegård i Champagnedistriktet, och hon bekräftade att det kokar där nere. Första skörden och första vinet blir en milstolpe för paret Roe. Men utöver vin ser Amanda att satsningen på vingården kommer att leda till flera möjligheter än bara det egna vita vinet.

INSPIRATION FRÅN HELA VÄRLDEN

– Vi vill ordna aktiviteter som motiverar ett besök.
Vingårdspicknick, bröllop, musikarrangemang, glamping (glamour camping) ett utflyktsmål för konferensgäster på pensionatet eller för bussresor. När vi tog över Furuliden för nio år sedan var golfgäster vår huvudmålgrupp. Nu har golfen sina egna stugor och vi behöver se nya möjligheter. Men vi ser också en ny typ av turism.

Gäster i alla åldrar som söker sig till avkopplande miljöer – vi hade ett par i 20-årsåldern på pensionatet i sommar där tjejen lade sig på en filt på gräsmattan hela dagen och killen satt med en bok på vår altan. Det växer något annat än det vi har sett förut.

Utöver vinet öppnas även en ny produktflora upp med druvorna, till exempel vinäger. Vi har rest mycket i vårt jobb och hämtat inspiration från hela världen – vi försöker att samla på oss bra idéer och genomföra dem.
– Det kräver mycket jobb, men det är en livsstil. När jag började med vinodlingen här ute undrade bönderna runt omkring vad jag var för en tokig amerikan. Men vi har fått mycket stöttning av dem och nu är det ingen som skrattar längre, säger Michael.

Relaterade inlägg

Digital julmarknad på Arenan

admin

Nytt hotell skapar nya möjligheter i Östra Göinge

admin

Ett samarbete med bara vinnare

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer